Foto:M.Smolčić

Udruga dijaliziranih i transplantiranih
pacijenata Primorsko-goranske županije
Podružnica Ličko-senjske županije
Kaniška 111
53 000 Gospić

Gospić, 1. srpanj 2014. godine

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

n/r MINISTAR ZDRAVLJA

prim. Siniša Varga, dr. med. dent.

Ksaver 200a

10 000 Zagreb

Predmet : Poliklinika za dijalizu IDC Gospić

Poštovani,
obraćamo Vam se za pomoć, a vezano uz problematiku nastavka rada centra za dijalizu u Gospiću zbog zatvaranja 12. srpnja 2014. godine temeljem pokrenutog prijevremenog zahtjeva za raskidanje ugovora od strane Poliklinike IDC Gospic i HZZO-a, zbog niza nama nepoznatih razloga i nejasnih problema financiranja (smanjena cijena hemodijalize kojom je izazvana nemogućnost pokrivanja troškova).
Molimo Vas da svojim autoritetom i iskustvom pokušate iznaći povoljno riješenje u okvirima Vlade RH, odnosno nadležnog Ministarstva zdravlja, HZZO-a i Ličko-senjske županije da pružanje usluge hemodijalize preuzme Opća bolnica Gospić.
Prema javno dostupnim podacima Centar za hemodijalizu u Gospiću, (IDC Gospić) otvoren je 5.veljače 2008. godine, a nastao je kao rezultat suradnje tvrtke Euromedic International, Opće bolnice Gospić, te HZZO-a, a uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi stvarajući ukupnu investiciju vrijedniju od 10 milijuna kuna. Izgradnja i osnivanje Centra za dijalizu u Gospiću omogućio je dostupnost jednake zdravstvene usluge svim osiguranicima u Ličko-senjskoj županiji, koja je dosad bila dostupna samo u velikim regionalnim centrima budući je riječ o prvom i jedinom centru za hemodijalizu na području Ličko – senjske županije. U sklopu prava na zdrastvenu zaštitu mora se težiti da vrhunska zdravstvena skrb ne bude privilegij samo građanima velikih gradova.
Kompanija Fresenius Medical Care (FMC) je 30. lipnja 2011. godine preuzela diviziju kompanije Euromedic IDC. U sklopu tog velikog sustava nalazi se još nekoliko centara za dijalizu u Republici Hrvatskoj.
Centar za dijalizu u Gospiću ima 12 aparata – monitora 4008S Fresenius. Sustav za pripremu vode je AQUA B 500. Rad centra se trenutno odvija u dvije smjene u potpunoj usklađenosti s Općom bolnicom Gospić. Zahvaljujući tome 14 pacijenata s područja Ličko-senjske županije uspješno je izliječeno ili transplantirano u Zagrebu i Rijeci.
Mi koji trenutno koristimo uslugu hemodijalize u Poliklinici u Gospiću, ranije smo odlazili u udaljene centre, putovali smo u 5 gradova (Zagreb, Rijeka, Karlovac, Ogulin, Zadar). Nadamo se da nećemo morati ponovo putovati u udaljene centre. Ako se uzme u obzir da se hemodijaliza kod pacijenata s bubrežnim bolestima provodi svaki drugi dan i traje u prosjeku četiri sata (156 dijaliza godišnje jedan pacijent), onda je potpuno jasno što znači imati centar praktično na kućnom pragu. Poliklinika raspolaže mogućnostima pružanja usluga tzv. turističke hemodijalize tijekom cijele godine. U pet godina zabilježena je pružena usluga turističke hemodijalize pacijentima iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije.
Ukoliko dođe do preusmjeravanja nas pacijenata u druge centre bitno će se povećati i troškovi prijevoza, biti će otežan transport i odlazak na pružanje usluga hemodijalize u druge gradove u vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta pogotovo zimi.
Stoga, zbog svega navedenog, a u interesu nas pacijenata s područja Ličko senjske županije, molimo Vas da donesete odluku koja će biti trajno riješenje nastavka pružanja usluge hemodijalize i prekinete dodatno naše traumatiziranje kako se najave o zatvaranju protežu skoro već dvije godine, a mi pacijenti nemamo vremena za borbu s administracijom. Svaki novi tretman hemodijalize nama znači novi dan i nastavak života.

-