Tek što je otvoren lov na srnjake iz svih ličkih lovišta stižu vijesti o općenito  podosta lošijem stanju srneće populacije. Ove divljači je manje nego li prošle godine, srne su neuhranjene, a trofejni rogovi na srnjacima postali su rijetkost.

Lovci gotovo uglas govore o uzrocima ovakvog stanja. Preduga zima s vrlo visokim snijegom onemogućila je divljači pristup do hrane. Sve su učestalije tvrdnje o velikom broju čagljeva i vukova kojima su srne omiljeni plijen. Ovo je posebno izraženo u okolici  Lovinca i u Ličkom sredogorju. Za smanjenje populacije srna svakako ne treba isključiti niti lovodradice, mesare koji srnetinu ilegalno prodaju po zadarskim restoranima. Antonio Stilinović iz LD „Oluja“ Gospić ističe kako se srneća divljač viđa manje nego li prijašnjih godina.

-Srna je manje i  slabije su, srnjaci su uglavnom „škartovi“ i to na područjima gdje smo lani viđali kapitalce. Imamo previše vukova. Noću ponekad zavijaju u okolici kuća po selima uz naše lovište. Prošlog tjedna vukovi su opet pokušali napasti  jednu farmu pa je zbog uznemirenih krava vlasnik noću istrčao izvan kuće da ih otjera. Pobjegli su tek nakon vike i bacanja petardi. Vukovi su izgleda naučili da ih nitko ne smije ubijati pa su sve drskiji, kaže Stilinović.

M.S.