Ostvarivanje prava građana

Iz kabineta župana ličko-senjskog Milana Kolića pristiglo nam je priopćenje vezano uz  obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava. Tim je povodom u Kabinetu župana, u organizaciji Županijske koordinacije za ljudska prava Ličko – senjske županije pod predsjedanjem Berislava Gržanića održan radni sastanak s predstavnicama Područnog ureda Pučke pravobraniteljice  Lore Vidović u Rijeci, savjetnicama za zaštitu ljudskih prava Nikolinom Patalen i  Dijanom Kesonja. Tema sastanka bila je upoznavanje s radom i ustrojstvom Ureda pučke pravobraniteljice,  uspostava suradnje s regionalnim tijelima vlasti, kao i informiranje građana o ulozi Ureda pučke pravobraniteljice i mogućnostima obraćanja građana u cilju zaštite i promocije ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije.

Područni ured pučke pravobraniteljice u Rijeci obuhvaća područje Primorsko–goranske, Istarske i Ličko–senjske županije. Pučka pravobraniteljica opunomoćenica je Hrvatskog sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima  o ljudskim pravima i slobodama koje je preuzela RH, pri čemu zaprima pritužbe građana te provodi ispitne postupke. Može dati preporuke, mišljenja, prijedloge i upozorenja nadležnim tijelima koja su je dužna obavijestiti o poduzetim mjerama.

Poradi ostvarivanja i zaštite ljudskih prava građani se mogu obratiti Područnom Uredu  pučke pravobraniteljice u Rijeci smještenom na adresi Korzo 2a/I, 51000 Rijeka, u uredovno radno vrijeme za primanje stranaka od utorka  do  petka, u vremenu od  9 do 12 sati, ili na tel: 051/689-735, 051/689-736. Za pravnu pomoć i zaštitu građani se također mogu obratiti i putem otvorene telefonske linije od ponedjeljka do petka od 9  do 13 sati na telefon broj 01/48 51 854.

L.O.