Otkriven spomenik nedužnim žrtvama komunizma

     SINAC-  Spomenik u obliku kocke od danas obilježava mjesto masovne grobnice žrtava  komunističkog režima iz bivše Jugoslavije. Ovo je ujedno prvi spomenik poratnim civilnim žrtvama  koje su ondašnje vlasti  na tlu Hrvatske likvidirale bez krivnje i suđenja.  Prvi je o žrtvama komunizma strijeljanih 1946. godine u Tupalama govorio domaćin gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac. U svojem je govoru istaknuo kako ovakvih stratišta ima na desetke, ali se zbog represivnog sustava nakon II. svjetskog rata i kasnije nikada neće doznati gdje su sve ubijane i zakapane civilne žrtve. Neupućeni su se pitali zbog čega je  na ovoj komemoraciji  važno mjesto zauzimao ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić. Prije godinu dana donesen je Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a ministar Matić je postavljen za predsjednika povjerenstva koje se bavi istraživanjem i radom vezanim uz spomenutu problematiku. Stoga je  ministar Matić u svojem govoru  istaknuo kako aktualna Vlada realizira ovo teško naslijeđe naše prošlosti, što mnogi prije nje nisu željeli učiniti.

– Mi smo našim građanima to obećali i to smo i napravili. Unatoč sumnjama mnogih kako je sve ovo politička farsa.  Ovo je jedno univerzalno,  humano i civilizacijsko pitanje. Svaka nedužna žrtva zaslužuje  poseban pijetet. Kako što su crni obelisci spomenici žrtvama u Domovinskom ratu, tako su ove kocke spomenici žrtvama totalitarnih režima. Na svima nama je obilježiti takva mjesta i pokloniti se svakoj žrtvi,  govorio je ministar Predrag Matić i dodao kako unatoč recesiji neće manjkati novca za ovakve spomenike. O povijesnoj nepravdi i torturama ondašnje komunističke vlasti govorio je  predsjednik Sabora Josip Leko.

Nastavak ispod oglasa

-Na ovom mjestu nedužnim žrtvama  iskazujemo  svoje ljudsko poštovanje. Ne ponovilo se! Zato osuđujemo sve zločine protiv čovječanstva i iskazujemo nepristran odnos prema svim žrtvama totalitarnih režima. Ovo je bila civilizacijska i moralna obveza, ljudska gesta, priznanje ljudske patnje, kako nastradalih, tako i njihovih obitelji. Valja nam promicati demokratske vrijednosti, antifašizam nam je u temeljima države i na tim vrijednostima gradit ćemo naše društvo i dalje jer slobodu se uvijek mora graditi i čuvat, istaknuo  je Josip Leko. Spomenik su  otkrili ministar Predrag  Matić i Ivica Kostelac, unuk strijeljanog Ilije Kostelca, jednog od 16 nedužnih civila smaknutih na lokalitetu Tupale. Zbog navodnih nehumanih postupaka prema posmrtnim ostacima žrtava, kao i tvrdnjama rodbine ubijenih kako im se nije dopustilo paljenje svijeća i molitve za svoje ubijene, ovoj komemoraciji uglavnom nisu nazočili oni koji su desetljećima tražili istinu o svojim najmilijim. Mještani Sinca pojavili su se u zanemarivom broju, a nije se  pojavio nitko iz redova Crkve, pa je riječi molitve u ime nazočnih predvodio Ivan Zvonimir Čičak iz HHO-a koji je  čestitao hrvatskoj Vladi što je unatoč  činjenici da je  jednim dijelom   politički i moralni slijednik komunističkog režima ipak  imala hrabrosti za ovaj projekt. Čičak se u jednom trenutku obrušio i na biskupa dr. Milu Bogovića rekavši kako su predstavnici Crkve bili pozvani na komemoraciju, ali se nisu pojavili.

-Nije biskup Bogović Crkva, crkva smo svi mi. Neka se malo ugleda na papu Franju. Na njegovo čovjekoljublje, oproste i skromnost, zaključio je Ivan Zvonimir–Čičak.

L. O.