Otočac – 20.godina pogibije pripadnika Vojne policije

Mate Devčić, Tomo Dujmović i Petar Rožman 13. listopada 1991. godine kao pripadnici voda Vojne policije HV u tadašnjem srbočetničkom uporištu Staro selo izgubili su živote braneći oltar Domovine. Njih su iz zasjede mučki ubili pripadnici srbočetničkih formacija.
Njihovi suborci, prijatelji, obitelji te predstavnici županijske i gradske vlasti svake godine obilježavaju 13. listopada kao dan sjećanja na trojicu hrvatskih vitezova koji su svojim životima utkali temelje slobodne države Hrvatske.

Tako su na mjestu pogibije, kod spomen obilježja u Starom Selu, dužan pijetet odali nekadašnji pripadnici Voda vojne policije, gradonačelnik Otočca Mario Barković sa suradnicima, župan ličko-senjski Milan Jurković, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, MUP-a, te obitelji poginulih Položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Nastavak ispod oglasa

Gradonačelnik Otočca Mario Barković kazao je da je svaki puta kada pokleknemo treba se sjetiti žrtava rata, jer je to jedini način da shvatimo kako naša žrtva nije niti približna njihovoj, te nam kao takve trebaju biti uzor u traženju snage na daljnjem putu.

Župan ličko-senjski Milan Jurković evocirao je sjećanja na te dane obrane Domovine jer je kao tadašnji zapovjednik ZNG i sam bio učesnik brojnih akcija obrane Gacke doline. Posebno emotivno prisjetio se poginulih kazavši da „ ima jedna duga cesta, kojom su do raja pohodili i Mate, Tome i Petar.

Blagoslov kod spomen obilježja u Starom selu održao je duhovni pomoćnik u župi Otočac, i župnik u Kompolju i Brlogu Anđelko Kaćunko. Kod Središnjih križeva u Gradskom groblju i groblju Prozor položeni su vijenci i zapaljene svijeće dok je svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Križa u Prozoru predvodio vlč. Ivan Miškulin.

Dražen Prša