Svečana sjednica Gradskog vijeća Otočca povodom obilježavanja Dana Grada Otočca i blagdana svetih Fabijana i Sebastijana zaštitnika grada i Gacke doline, kojoj su nazočili brojni uzvanici iz političkog, društvenog, kulturnog, crkvenog i inog života Ličko senjske županije, susjednih općina i gradova, prijateljskih gradova, predstavnici brojnih udruga, bila je svojevrstan prikaz svega onoga što je Grad Otočac bio, kroz što je prolazio, što je učinjeno ali i dobar prikaz svega onoga što u narednom razdoblju Otočac očekuje u razvojnoj strategiji.

Predsj. GV Otočca Slaven Prpić
Predsj. GV Otočca Slaven Prpić

Obraćajući se nazočnima predsjednik GV Otočca Slaven Prpić podsjetio je na povijesne podatke o gradu Otočcu, izdvojivši podatak da su župljani za zaštitnike grada Otočca i Gacke doline uzeli Fabijana i Sebastijana davne 1646. godine, uvažavajući hrvatsku katoličku i narodnu tradiciju. Njih dvojica su stare povijesne ličnosti koji su se u svom vremenu zalagale za dobrobit uvjerenja naroda kojeg su predstavljali, jedan iz crkvene, a drugi iz svjetovne vojne vlasti. Upravo ti zaštitnici su nam izvrstan primjer ustrajnosti i snage jednog čovjeka koja je i danas potrebna na svim poljima životne djelatnosti i jednako važna kao i tada.
Gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac podsjetio je na dane kad su došli na vlast, teških odricanja, vraćanje oko 15 milijuna kn dugova, uspjeli su osigurati normalno poslovanje gradskih poduzeća i ustanova. Jedino što je ostalo je dug od 7 milijuna kn prema HEP-u koji je prolongiran na duži rok.
„Sve ovo uspjeli smo postići jer imamo stabilnu gradsku izvršnu vlast, sa stabilnim GV sastavljenim od svih vijećnika koji podržavaju naš način rada u borbi za napredak Grada Otočca bez obzira na stranačka i ideološka opredjeljenja“- kazao je gradonačelnik Kostelac te potom izdvojio niz poslova kojima je podignut standard života u gradu.
Od gotovih projekata koji čekaju realizaciju, gradonačelnik Kostelac izdvojio je rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića „Ciciban“, rekonstrukciju ul. Bartola Kašića sa parkiralištima i nogostupima, izgradnju šesterostazne kuglane za državna i međunarodna natjecanja, izgradnju kamp odmorišta.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac

„Državni izbori i formiranje nove Vlade zaustavilo je proces raspisivanja natječaja i privlačenje novaca iz EU Fondova najmanje za pola godine što se i u Otočcu odražava na dinamiku realizacije projekta. Najveći projekt je aglomeracija, financiran preko Komunalca i Hrvatskih voda, čije projektiranje treba biti završeno do 6. mjeseca ove godine a izgradnja se očekuje sljedeće. Znatna sredstva ulagat će se i u turističku infrastrukturu, od čega je najznačajniji projekt kamp odmorišta i Gačanski park hrvatske memorije koji je ovih dana promoviran. Značajna se sredstva ulažu u tehničku kulturu, za što je najbolji primjer obnova aviona DC-3 Douglas. Problem poljoprivrede i ruralnog razvoja rješavaju se preko LAG-a Frankopan. Dajemo punu podršku mandataru Tihomiru Oreškoviću da uspješno sastavi vladu i provede najavljene reforme, naročito one koje se tiču lokalne i regionalne samouprave. Decentralizaciju sredstava sa državne na lokalnu razinu, decentralizaciju poslova službi i ureda, a ne da se razvija centar županija na štetu svih gradova i općina. Zbog toga danas imamo da je Općinski sud osnovan u vrijeme Marije Terezije, ukinut po vladi Ive Sanadera te građani Otočca idu na rasprave u Gospić, Gračac i Karlovac, a zgrada općinskoga suda stoji prazna. U zadnjih 10 godina grad je izgubio sve urede i službe koji su preseljeni, a to ima za posljedicu bježanje stručnih i sposobnih kadrova. Zato pozivamo novog mandatara da lokalnu i regionalnu samoupravu drugačije organizira na dobrobit svih. Borit ćemo se da grad Otočac vrati sve što je izgubio posljednjih godina“ – kazao je između ostalog gradonačelnik Stjepan Kostelac.
Zamjenica župana ličko senjskog Ivana Tomaš iskazala je žaljenje što su brojne institucije iseljene iz Grada Otočca i sjedišta pronašla u drugim krajevima. To nikoga ne veseli, ali to ne znači da nam se može uzeti duša. Nadam se da će ova vlast i svaka sljedeća koja dođe raditi, ustrajati na tome da Otočac bude ono što jest, grad povijesti za grad budućnosti.
„Čestitam vam Dan grada ali i na svim realiziranim projektima i ovom prilikom ističem da će vam Ličko senjska županija pomoći u realizaciji svih programa kako u gospodarstvu, društvenim djelatnostima bez obzira na političko opredjeljenje gradske vlasti u Otočcu“ – kazao je župan Ličko senjski Milan Kolić te potom izdvojio projekte županije i županijskih ustanova na području Grada Otočca. U cilju stvaranja razvoja uvjeta daljnjih razvoja poljoprivrede i stočarstva, LSŽ je u 2015 godini izdvojila je 46 milijuna kn iz programa ruralnog razvoja RH za razminiravanje poljoprivrednog zemljišta. Od ukupno 6,9 km2 poljoprivrednog zemljišta koje ćemo u suradnji sa HCR razminiravati tijekom 2016 godine, 26 posto od ukupno 1,8 km2 je na području Grada Otočca, naselja Podum, Dabar i Glibodol, ulaganja u razvoj društvenih djelatnosti i infrastrukture te energetske obnove kuća u koju je uloženo 162 tisuće kuna, istaknuo je župan Milan Kolić, te nabrojao još niz projekata koje županija potpomaže i u kojima sudjeluje sa ciljem kvalitetnog razvoja Grada Otočca.
Dražen Prša