Otočac i dalje u pravno-političkoj pat poziciji

Čini se da je zbog zbrke i krivih tumačenja ingerencije Gradskog vijeća grada Otočca ovo jedini grad u Hrvatskoj koji još nema izglasan Proračun za 2020. godinu. Podsjećamo da je koncem prošle godine predsjednik GV Branislav Šutić (HDZ)  uz pomoć HDZ-ove većine i koalicijakih partnera iz redova HSLS-a i HSP-a srušio amandmane koji su se odnosili na obnovu i proširenje Dječjeg vrtića „Ciciban“. Riječ je o nepovratnim sredstvima EU u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Kada su na vidjelo izašle moguće sankcije od strane EU i izvođača započetih radova čuli smo obećavajuće riječi po kojima će „HDZ izgraditi novi vrtić“. Vjerojatno je na ovaj način Šutić sugerirao konačni politički slom gradonačelnika Kostelca (nezavisni). Tada je ipak donesen konsolidirani gradski proračun za 2020. godinu.

Međutim, gradonačelnik Kostelac stavio je takav proračun izvan snage i za mišljenje službenim kanalima zatražio Ministarstvo financija RH. U odgovoru pristiglom koncem siječnja ministar Zdravko Marić pojašnjava kako je Odluka gradonačelnika Stjepana Kostelca bila potpuno ispravna te da je  stavljanje van snage proračuna za 2020. godinu jedina ispravna opcija. U toj Odluci objavljenoj ovih dana u Službenom vijesniku Grada Otočca navodi se kako je Gradsko vijeće grada Otočca postupilo protivno svim odredbama Zakona o proračunu. Gradonačelnik je takav proračun stavio van snage prvenstveno zbog nezakonitih amandmana koje su usvojili vijećnici HDZ-a i njihovi koalicijski partneri. Tim amandmanima ukinuta su sredstva za infrastrukturne projekte od kojih je svakako najvažnija spomenuta rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića “Ciciban”. 

Na ovaj se način stvorila pravno-politička kriza  u kojoj inat HDZ-ove većine krši sve zakonske odredbe primjenjive na proračunu. U Otočcu trenutno vlada politička pat-pozicija u kojoj niti jedna strana ne popušta, gdje svi gube. Posebno djeca i njihovi roditelji. Pretpostavlja se kako se iza svega ovoga vjerojatno krije namjera HDZ-ove većine da isprovocira prijevremene lokalne izbore. Otočki HDZ je još uvijek svakako najjača lokalna politička opcija koja vjeruje u svoju pobjedu u Otočcu. Pri tome ne smije zanemariti činjenicu da je na zadnjim predsjedničkim izborima  osvojila skoro 800 glasova manje u odnosu na one prethodne održane prije pet godina.

L.O.