Naslovnica Istaknuto Otočac je izabrao promjene

Otočac je izabrao promjene

43

Tek što su se birališta u Otočcu zatvorila, nakon nekoliko sati bilo je jasno kakvu su poruku građani odaslali političkim strankama i njihovim liderima. Očito je, stanovnici Grada Otočca su iskazali nezadovoljstvo stanjem u Gackoj dolini, životom na granici siromaštva i neizvjesnošću šta će biti dalje, trasirajući time buduće političke procese koji bi se trebali razvijati.

Pobjednik ovih izbora Stjepan Kostelac koji je oko sebe okupio recimo, nedeklarirane političke opcije, koje su u prvom krugu izbora potonule na dno, pripomognule su krčenju puta do njegove pobjede. Najbitnija poruka građana HDZ-u koja se može iščitati sa birališta je prosta i jednostavna – dosta nam je vaših unutar stranačkih prepucavanja, želimo promjene. Zbog toga je izbor bio glasati protiv, a ne za. I to je zajednička poveznica izbora na području Otočca. U otočkom HDZ-u se, unatoč izbornom porazu, ne događa ništa, a neće se izgleda ništa ni događati, no, svi nešto očekuju jer ima ih puno nezadovoljnih, onih koji prigovaraju, ali samo po kuloarima. Nema nikoga u otočkom HDZ-u koji bi rekao “ izgubili smo, netko mora odgovarati za poraz“.

Dobri poznavatelji zbivanja unutar HDZ-a mogu slobodno reći da je ona u političkom bankrotu. Unutar nje ima puno toga što je na izborima isplivalo na površinu. Treba jasno i nedvosmisleno reći da je HDZ u Otočcu poražen. Nema natezanja kreativne izborne statistike. Članstvo HDZ-a je zabrinuto, razočarano i zbunjeno. Zabrinut je i dio županijskog vodstva, neki to kažu javno, neki neslužbeno. Jedan dio vodstva nažalost još živi u sukobu sa stvarnošću. Jedino gore od poraza je pokušati ga pretvoriti u pobjedu. Sada se mora raspravljati o razlozima poraza, o nužnim promjenama i o odgovornosti. Mora se razgovarati i o odgovornosti glavnih stranačkih vođa jer lokalni su izbori uvijek bili test, referendum za gradsku vlast, tako da se niti ovi ne razlikuju.

Ako analiziramo izbore u Otočcu vidljivo je da se Stjepan Kotelac na lucidniji i samouvjereniji način upustio u izbornu utrku drugog kruga bez razrađene medijske potpore, što govori podatak da nije održao niti jednu tiskovnu konferenciju ili veći promidžbeni skup. Mnogo je komentara, analiza, stavova, ocjena i mišljenja izneseno u javnosti u vezi s razlozima značajnog pada Maria Barkovića a time HDZ-a i koalicijskih partnera, no svi se oni mogu svesti na jednu jednu riječ – otuđenje. A ono je prisutno u toj stranci na području Grada Otočca već duže vrijeme, što su  građani Otočca osjetili. Naime, lako je imati jedinstvo nakon pobjede, kakva je bila na posljednjim izborima. Puno je teže preživjeti poraze. Zato se u otočkom HDZ-u ponovno govori o stvaranju frakcija. Treba priznati da su frakcije izvrsna stvar jer kroz dijalog različitih mišljenja unutar zajedničkog sustava vrijednosti omogućuju jačanje programske snage stranke, a jednoumlja se treba bojati. Na vodeće pozicije unutar otočkog HDZ-a trebali bi se imenovati ljudi kritičkog i nezavisnog stava, a ne klimoglavci i karijeristi, jer poznato je da vlast privlači ljude koji se vole slagati sa šefom, ali problem je kad i šef voli takve ljude. Osobno, mišljenja sam da otočki HDZ treba novog čelnika, a zasigurno da ga i ima, između ostalog u u jednoj ženi, koja je u stvari sva ova zbivanja, duže vrijeme promatrala sa strane, ženi koja je unatoč svojoj iskrenoj privrženošću stranci, dobila udarac u leđa, koji je itekako hrabro podnijela, i nastavila dalje, ne odstupajući od svojeg iskrenog političkog opredjeljenja ali ni ne umanjujući svoj karakter i čisti obraz.    

Barkoviću nakon ovog poraza gotovo svi predviđaju kliničku političku smrt, no da li će to uistinu biti tako, zna se tko će odlučiti. Uostalom, mora se priznati, Barković je radio, puno toga napravio i ako ništa drugo bio gospodin i čovjek. Treba otvoreno reći da su neki lokalni političari sve manje uviđali potrebu naroda, iz raznih razloga, od ličnih ambicija pa do zauzetosti protokolima, obavezama, sastancima ili porodičnim biznisima… Rukovodstvo otočkoga HDZ-a , koje se uglavnom baziralo na vođenju dnevne politike fokusirane na odnose sa Gospićem, nije uvidjelo da se okolnosti brzo mijenjaju, da realizacija infrastrukturnih, kapitalnih energetskih i drugih projekata nije dovoljno brza da može sama po sebi ublaži efekte krize.    

Dugo vremena je prevladavalo mišljenje da građani nemaju alternativu, da je Kostelac slab, okružen razjedinjenjem, nemotiviranošću, da životari u opoziciji. Danas to više nije tako. Kostelac je na lokalnim izborima pokazao da je stabilna osoba sa već iskusnim političkim manirima, koji ima dosta odigranih izbornih i političkih utakmica a koji je na izbore izašao sa jasnom porukom, ne obećavajući blagostanje, ali nudeći promjene. Ne treba zaboraviti da Kostelac nije zaboravio ni na ono što je njemu učinjeno i na koji način je on skinut sa gradskog trona. Vjerovatno će i to imati itekakav utjecaj na buduće političke procese, kako u Otočcu tako i Gackoj dolini.

Novi gradonačelnik Kostelac, ako stvarno misli ozbiljno da se pozabavi stanjem u Gradu Otočcu, morat će prvo da se rješi nekih priljepaka koji su mu u kampanji „ljubili“ skute, a koji se nadaju položaju u društvu, te da se po hitnom postupku zahvali neradnicima koji se godinama vrte oko gradske kuće, primaju plaću i “bistre politiku”. Nema čarobnog štapića za rješavanje gospodarsko socijalnih  problema, ali rješenja za njih ipak ima. Ono je u poboljšanju gospodarske klime, privlačenju stranih investicija i protoku vremena. Pri tome niti će poboljšanje gospodarske klime samo od sebe privući strane investicije i pokrenuti zapošljavanje niti bi strane investicije bez poboljšanja gospodarske klime rezultirale boljim životom građana.

Ono što ostaje mnogima kao zagonetka je, što će biti sa HDZ-ovim kadrom koji je na rukovodećim funkcijama, ali i kakva će biti atmosfera u Gradskom vijeću Otočca. Stjepan Kostelac imat će dirigentski štapić u ruci, ali ostaje upitno da li će orkestar svirati po notama. Što će biti sa gradskim proračunom, da li će ga Gradsko vijeće prihvatiti, ako ne, što onda slijedi… Ako se mene pita, uvjeren sam, a kao svjedok brojnih političkih previranja i ustoličavanja vladara Grada Otočca, da će se pronaći kompromis, jer, uostalom političari su se uvijek znali dogovoriti, ako ništa drugo, onda barem za svoje dobro, jer politička trgovina uvijek je bila unosan posao.

Dražen Prša       

43 Komentari

 1. Ta žena ima jednu kočnicu, životni priljepak, koji nije stajao uz nju kada je trebalo…

 2. Gospodine Prša, jako dobar tekst. Novinar ste već dugo pa mi nije jasno kako možete upotrebljavati kontrukciju “da li”, “ako misli ozbiljno da se pozabavi” itd. Dajte se služite hrvatskim standardnim jezikom, pa novinar ste zaboga.

 3. Vrlo objektivan tekst,kakvu je to katarzu (pročišćenje) doživio autor kad ovako realno piše,koliko mi je samo komentara obrisao koji nisu išli u prilog Hdz-u, da sam pomislio da je dao administratorske ovlasti nekom iz gradske kuće.

 4. Jedina časna, poštena, obrazovana i pametna žena, iskrena HDZ-ovka čistog obraza u otočkom HDZ-u koja mi pada na pamet je gđa. Vera Francetić.

 5. Ili gđa. Marica ,mislim da joj je Rogić prezime,poznatija je kao teta Marica,ona je u Otočcu najviše radila za stranku.

 6. solidan članak, no, dobro se pazilo da se u istom kontekstu ne spomene i Gospić gdje se zapravo dogodilo isto. To što je klackalica sa nekoliko glasova prevagnula na stranu HDZ-a ne znači da građani Gospića nisu HDZ-u odaslali istu poruku kao i građani Otočca: VIŠE NISTE NEDODIRLJIVI !

 7. Pjer, ja mislim da gospodin Prša nema veze s brisanjem komentara i da nije urednik na ovom portalu. Mislim da on uvijek piše prilično objektivno i čini mi se da je do sada uvijek imao nekako dobre članke i kolumne.
  A, da je politika čudo, uvjerih se i sama oko ovih “nesretnih” izbora. Kako prostreš tako ćeš leći ili još jedna bolja, tko s djecom spava, upišan se budi.

 8. g prša.iako pod ručnom kočnicom i u rukavicama,uglavnom kaže što bi trebalo reći,,,,

 9. Barković je gospodin-čovjek i džentlmen. Koliko sam upoznat sa stanjem u gradskoj kući Mario nije nikog šikanirao, vrijeđao, mutio vodu i sl. Sjećam se muljaža bivšeg ali opet novog gradonačelnika ČalakanaNarod je izabrao i to treba poštivat.Neka Mario i HDZ vide kakvi su to likovi gradili kampanju. Branislav Šutić (čovjek sa 2-3 plaće) kojemu zatvor visi nad glavom. Tu je u Munja-HDZ-ovac koji prijateljuje sa Karamarkom i koji u gradu ima rejting Bože sačuvaj. Tu su još neki Mariju bliski likovi, stručnjaci za razbijanje službenih auta.Tu je i bivši župan Jurković koji je pozapošljavao sve svoje prijatelje, kumove i rodbinu.Ko je onda krvi? Neko u Gospiću ili Zagrebu!!
  Ne dragi moji –sami smo krivi za to!

 10. Down town, potpisujem sve navedeno. Mario i Stipa ne mogu zajedno u istu rečenicu. Iako svaki pojedinac ima svojih mana i vrlina. Činjenica je da je Mario izgubio izbore, činjenica je da je ujedinjenjem oporbe kažnjen Jurkovićev način vladanja i ponašanja. Mario je kao kanditat HDZ-a platio ceh dugogodišnjih “akumuliranih prekršaja”. Osobno smatram da je Mario dobar i pošten čovjek dostojan da nosi titulu gradonačelnika i predstavlja naš grad. Stipa nema niti moralne, niti etičke niti komunikativne sposobnosti da se nosi s tom ulogom. Ovo nije stvar političkog opredijeljenja, to je činjenica i realnost. Stipa je legalno izabrani gradonačelnik i poštujem tu činjenicu, ali niti on niti njegova “ekipa iz birtije” nema ni znanja ni moći, ni poštenja ni morala da kvalitetno upravlja našim gradom. Pozdravljam demokraciju koja živi u Otočcu, pozdravljam kažnjavanje bivšeg župana Jurkovića i nadam se kao simpatizer HDZ-a da će normalni i pošteni članovi progledati, promisliti, reorganizirati stranku, pročistiti svoje redove i spremno dočekati slijedeće izbore.

 11. Dražene, otkud sada zaokret za 180 stupnjeva? Bivši poslodavac izgubio pa se okrećeš kao suncokret!

 12. Mamiću, ja više volim nekomunikativnog ali poštenog čovjeka nego pričljivog lopova tipa Sanader.

 13. Gradski odbor HDZ-a Otočac. Skinuto sa županijske stranice. Novinaru Prša, tko je žena o kojoj pišete u članku? Po meni, jedina ovdje navedena koja se uklapa u vaš profil je Vera Francetić.

  Članovi Gradskog odbora HDZ-a Otočac

  MILAN JURKOVIĆ predsjednik
  MARIO BARKOVIĆ
  MIĆO BIĆANIĆ
  SLAVKA BOGDANIĆ
  MLADEN CVITKOVIĆ
  NIKOLA DASOVIĆ
  VERA FRANCETIĆ
  MARINKO PERKOVIĆ
  MARINKO KRMEC
  NIKOLA LADIŠIĆ
  JASNA MARKOVIĆ
  MILAN MATASIĆ
  IVAN MILETIĆ
  ZVONKO NJEGOVAN
  SANELA OREŠKOVIĆ
  IVANA PRPIĆ
  NIKOLINA RUBČIĆ
  LUCIJA SEKULA
  BRANISLAV ŠUTIĆ
  IVANA TOMAŠ
  ANTE VUČIĆ
  SREĆKO ŽUBRINIĆ

 14. to o nekoj zeni spoosbnoj je obicna magla,,jurkovic i barkovic su bili glavni prema tome odgovorni i za pobjede i za poraze,,,a sve tr spekulacije nemaju smmisla,…

 15. e jebiga, mislio sam da ovaj nenad ne piše na ovom portalu…slobodnu liku više ne čitam samo zbog njega. odoh zauvijek i sa ovog portala, pa lik nije normalan…a u politiku se kuži ko mara u krivi kurac!koji lik…

 16. Nenad je i zaslužio godišnji, možda više od svih nas. Nakon toliko godina provedenih u ratu, svih onih neprijateljskih ofenziva (Neretva, Sutjeska, Drvar, Kozara), konačno da i on uživa u teško izvojevanoj slobodi. Nenade, SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

 17. Nenade, iskreno ti se ispričavam jer sam prenaglio i uvrijedio te. Ali čovječe, pa ne moraš baš sve komentirati…a i komentiraš kako vjetar puše. Prša svojim kvalitetnim tekstom piše o HDZ-u i potencijalnom kvalitetnom kadru u njihovim redovima, a ti kažeš da piše gluposti…daj razmišljaj malo! Pozdrav!

 18. ma u redu,relax ,ja principijelno komentiram negativnosti,prša samo iznosi svoje mišljenje i očito potcjenjuje potencijal HDZ-a jer se zaboravlja da je HDZ pobjednik izbora kad se gleda broj vijecnika a zasto nije prosao Barkovic,pa jendostavno,svi su se udruzili protiv njega,,,

 19. mali hrvat jesi sad sretan uz kostelca eto sad cekam da u otocac dolju investitori samo je malo naopako poduzetnicka zona,obicno je u normalnim mjestima uz cvoriste puteva ,dakle trebala je biti negsdje uz orovac itd,a ovako da sve taj promet ide kroz grad je naopaki,dakle treba razmisliti o nekoj zaobilaznici,vidimo kako je propala cest u donjem gradu itd,,

 20. Nenade, jesi ti baš siguran u to što govoriš, mislim pišeš. HDZ je u koaliciji HSS, HSU, HSP-AS. Misliš da neće biti prelaska u nezavisnu listu. Ja mislim da hoće i da će Stjepan Kostelac imati većinu u Gradskom vijeću. Ne zaboravi: Politika je k….

 21. slazem se i pisao sam da je jurkovic previse dao ovim koalicijskim partnerima vijecnika,tako da hdz trsko moze racunati na pravaša i na penzionere,seljacku itd,a i moramo biti svjesni da je ksotelac izvorni hdz-ovac i glavno je pitanje zasto su glasaci hdz-a dali glas kostelcu a ne legitimnim hdz-ovcima barkovicu i jurkovicu,znaci da su ili trsko izmanipulirani ili teško razocarani ovim hdz-om!!

 22. Tako je Nenade, ovaj put se slažem s tobom. HDZ članovi su dali potporu Kostelcu jer su razočarani odnosom političara prema narodu.

 23. HDZ je stvarno puno ucinio u Otoccu sve fabrike pootvarane svi zaposleni i dobro zive mladi se masovno vracaju u grad moramo svi da glasamo za HDZ .
  Jedino sto rade obiljezavaju sedmice mjesece i godisnjice palim borcima,to me podsjeca na komuniste clanove subnora poslije 45-te.

 24. ako su biraci dali glasove kostelcu ,a cinjenice govore da jesu,onda nesto nije u redu sa rrenutacnim rukovosdstvom HDZ-a kostelac je ispao autenticni OTOČKI HDZ,dok javnost percicpira jurkovica i barkovica gospickog igraca i kad se sad zavrti film unatrag u vrijeme tih previranja unutar hdz-a,tesko se oteti dojmu d anije tako,naime narod prica da je stipa kostelac branio otočke interese a da su ga zato smaknuli jurkovic i barkovic po milinovicevom nalogu ,a tog milinovica narod dozivljava kao ličkog šerifa,,a onda ako je tomu ,onda s elako objasnjava trifjumf kostelcevog tima i kostelca,,proradio je lokal patriotizam i akd vidimo da je optocac izgubio sud,ured obrane,javnog biljeznika itd,onda se stvarno covjek pita gdje su ti otoccki politicari i treba li odgovarati svojim biracima otocacnima ili biti slijepi poslusnici gospica,kako narod govori,,,narod uvijek brnai svoju obitelj svoj grad,i puna je ust apoliticarima decentralizacije i demokracije,nazalsot vidimo da su otočac i brinje devastirani i zapusteni dok se nazalost vise razvijaju recimo vrhovine korenica itd mijesta tzv četničke pobune i onda je narod opravdano revoltiran,a politicar bi se trebao boriti za svoj narod i svoj grad i nije u redu da se sve skoncentrira u gospic koji vise i nema mijesta za kancelarije,sad su čak i u podrumima,,,itd,dakle ravnomjeran razvoj,i nema se tu sto pametovati,otočani su izabrali kostelca i mozemo mu samo pozeljeti da bude uspijesan gradonacelnik a ako bude blokade i pat pozicija natezanje jer on enma vecinu u vijecu iako su tu moguce trgovine itd,,onda ce mo svi biti gubitnici kako kaze visokopozicionirani inteligentni HNs-ovac tomica lončar!!

 25. Nenade,znao sam da si se šalio kad si davao podršku Barkoviću i toj ekipi bio je to sarkazam.U ovom zadnjem komentaru si dokazao da pametno razlučuješ,upravo to što si naveo imali su na umu birači koji su birali dr.Kostelca.

 26. sarkazam ;ironija ,cinizam,što je to? :))sad ispada da je za sve kriv milan jurkovic da je omrazen i da mu je narod gacke doline okrenuo ledja,,i da je barkovic izgubio onog trena kad se pomirio sa njim,previs eje to jednostavno objasnjenje,,,,

 27. Najveći dobitnik ovih izbora je Milan Jurković, vidjet čete za slijedeće četiri godine…

 28. slazem se milan jurkovic je pobjednik koji kontrolira vijece i ima sve adute u rukama!!

 29. Nenade, čuo sam priče po gradu da će HDZ-ova većina u vijeću opstruirati rad gradonačelnika i njegove prijedloge. Ne računaju da su izbori opet za 4 godine i da će građani itekako pamtiti one koji su glasali protiv korisnih prijedloga. Onda će opet HDZ-u biti krivo glasačko mjesto koje se zatvorilo 4 minute ranije. Njihovom licemjerju nikada kraja.

 30. Mario je odlično radio i to nije nesto novo, to je činjenica. Izgubio je izbore ne zato što je to zaslužio, nego su ga izdali članovi stranke zbog nezadovoljstva, ali ne njime. Pošteno je radio i razvijao grad u teškim okolnostima ali svi su pošto – poto htjeli svrgnuti HDZ s vlasti iako je Mario išao na izbore kao Mario Barković. Car i Hrvoje su jedine žrtve ovih izbora jer praktično ostaju na cesti, a oni to nisu zaslužili. Realno gledano radili su pošteno i dobro, dostojanstveno i sa stilom su predstavljali grad i svakome mogu pogledati u oči ali politika je i u ovom slučaju pokazala da je ku…..a. Dečki držite se! Ako vas tješi ja i dalje mislim da ste najbolja varijanta za Otočac, ali što je tu je. Nemojte odustati!!! Zbog Otočca!

 31. Nenad,

  Nemam ništa protiv razvijanja Vrhovina, ako se ne varam Vrhovine su u RH, a nekad su bile u općini Otočac. Imam protiv stagniranja i nazadovanja Otočca. Razlog velikog novca koji se ubrizgao u Vrhovine je 8-godišnji trgovački sporazum HDZ-a i SDSS-a. Razlog stagniranja Otočca je podanički mentalitet HDZ-a na lokalnom nivou prema Gospiću i 8-godišnja pljačka HDZ bratije na nivou države.

 32. A jeste svi skupa jadni,naš je mentalitet takav da mi nikad nismo zadovoljni .Mi znamo samo kritizirat ,neće ni Stipa bolje proć kad bude odlazio.

 33. Dragi Otocanine, ja neznam sto su to nspravili barkovic i ostovic za grad osim minusa od cca 14 miliona kn

 34. Ima toga puno što se napravilo ali ljepše je pisat ružno o nekom.Pustite čovjeka na miru izbori su završili.

Comments are closed.