Otočac – Mise zornice

0

Početkom Došašća započinju i svete Mise zornice. Tako svakog jutra kroz tjedan u 6,30 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu služe se mise zornice.

Oglas

Adventske zornice posjeduju u sebi neku posebnu draž koju vjernici osjećaju i rado prihvaćaju, makar je možda i ne mogu uvijek riječima izreći. Naime, naš čitav život odvija se u izmjeni dana i noći. Čini nam se kao da danju živimo, a noću zamremo. Kažu ljudi – dulje ćeš živjeti ako manje spavaš; ili – tko rano rani, dvije sreće grabi. Čini se da općenito čovjek voli dan, a noć doživljava kao nešto mračno, ona je pogodna za lopove, kradljivce i zasjede i čovjek je se često boji. Danju slobodno hodamo, svi smo na ulicama, svi radimo….

Zajednica Isusovih vjernika kao da želi kroz mise zornice sebe iz dana u dan podsjećati na ovu misao –  kao što postoji dinamika izmjene noći i dana u materijalnom, tjelesnom, svakodnevnom životu, tako postoji i dinamika izmjene „duhovne noći i duhovnog dana” (unutarnje sreće i zadovoljstva i unutarnje naše depresije, žalosti i problema). Zato svakoga ranoga jutra u Došašću, Crkva poručuje da čovječanstvo ne smije izgubiti nadu, jer odgovor na sve naše duhovne noći jest Krist koji želi pridignuti one koji su slomljena srca, da ožive i prikupe snagu na ranojutarnjem susretu s Njime u euharistiji i u susretu s braćom i sestrama.

( bib)