Otočac na -22/Foto:I.B.
Otočac na -22/Foto:I.B.

Termometar u automobilima stanovnika Prozora nedaleko od Otočca jutros na putu na posao pokazao je minus 26,5 stupnjeva. Samo nekoliko kilometara udaljen od Otočca, koji je jutros bio najhladniji lički grad s minus 22 stupnja, Prozor je oduvijek poznat kao najhladnije mjesto u okolici.

No niske temperature i snijeg koji je ovih dana neprestano padao nisu ništa neobično za Ličane.

Mještani Prozora kazali su nam da je vrijeme sasvim normalno, neki pamte i niže temperature.

– Zima k’o zima, ništa neuobičajeno. Sve funkcionira, nije ovo ništa čudno za Liku – kazao nam je Darko Kranjčević iz Prozora.

Bura se smirila, u Otočcu je još 21 centimetar snijega. Na gotovo minus 27 stupnjeva jutro je bilo ugodnije i “toplije” od onoga u srijedu, kada je zbog bure na manjim minusima bilo mnogo hladnije.

Nakon Prozora i Otočca, minus je stisnuo i u drugim ličkim mjestima. Jutros u sedam u Gospiću je izmjeren minus 21 stupanj, dok su Plitvice bile stupanj toplije. Udbina je mjerila minus 17, a Zavižan, koji je zameten sa 74 centimetra snijega, zabilježio je minus 15 stupnjeva.

Smiruje se bura u podvelebitskom području

Danima su bez struje zbog jakih u dara bure stanovnici podvelebitskog područja uz Jadransku magistralu. Danas je na terenu 120 ljudi koji rade punom parom kako bi do noći osposobili što više potrganih dalekovoda i električnih stupova.

– Uspijevamo pomalo, napredujemo svake minute. Do kraja dana riješit ćemo većinu problema, od srednjeg napona do dalekovoda. Vjerojatno će nam ostati samo pojedinačni slučajevi, primjerice kuće kojima je otkinut dovod struje – kazao nam je šef Elektrolike Nikola Šulentić koji je također na terenu.

Iva Vidović/VLM