Proteklog tjedna je u Europskom odboru regija u organizaciji Hrvatske poslovne mreže u Bruxellesu održana konferencija pod nazivom „Regions of Croatia – Regions of Europe“. Na konferenciji je svoje projekte predstavila i Hrvatska gospodarska komora. Projekt naslovljen „Pastrve i turisti“, u kojem je HGK – Županijska komora Otočac bila partner Gradu Otočcu, a koji je financiran iz programa PHARE 2005: „Business-related infrastructure Grant Scheme“, predstavila je Frana Lokas, stručni suradnik Županijske komore Otočac te direktor Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda Denis Lončar. Cilj je bio europskoj publici predstaviti projektna postignuća hrvatskih regija u pretpristupnom razdoblju te najaviti projekte s potencijalom financiranja iz budućih strukturnih fondova. Ova konferencija održana je uoči plenarne sjednice članova Odbora regija na kojoj je uz europske predstavnike regija u svojstvu aktivnih promatrača po prvi puta sudjelovala i hrvatska delegacija.

Bila je to izvrsna prigoda da se ovaj u hrvatskim relacijama uspješni projekt „Pastrve i turisti“ predstavi pred relevantnim predstavnicima Europske unije u Bruxellesu. Cjelokupni događaj popratili su mediji, ocijenivši nastup i prezentaciju na engleskom jeziku vrlo uspješnom, uvjerivši predstavnike Europske unije da su polučeni rezultati po provedenom projektu, tim više što nije zaustavljen samo na autohtonoj potočnoj pastrvi već se širi i na autohtonu vrstu riječnog raka. Dobra gospodarska priča korak je bliže u budućoj suradnji hrvatskih i europskih regionalni sudionika.

Uz govornike iz redova hrvatskih županija, razvojnih agencija i njihovih predstavništava u Bruxellesu, svoja izlaganja dali su i službenici Europske komisije koji su pružili pregled europskih programa i instrumenata koji će Hrvatskoj biti dostupni do punopravnog članstva u Europskoj uniji u srpnju 2013. Također, najavljeni su i planovi vezani za buduće financijske omotnice u kojima će Hrvatska moći sudjelovati u sljedećem financijskom okviru tj. od 2014. do 2020. godine.

M. Kranjčević