Otočac proslavio Dan Grada

Otočac – Niz višednevnih športskih, kulturnih, glazbenih i vjerskih manifestacija predthodilo je obilježavanju Dana Grada Otočca i zaštitnika Otočca i Gacke doline sv. Fabijana i Sebastijana.

Posebno svečano bilo je danas kada su kod župne crkve Presvetog Trojstva, podno križa predstavnici Grada Otočca, Županije, MUP-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje. Potom je upriličena procesija gradskim parkom i ulicom do crkve Presvetog Trojstva te sveta misa koju je predvodio  uzoriti kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić uz koncelebraciju biskupa gospićko senjskog Mile Bogovića i više svećenika iz otočkog dekanata i biskupije. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Otočca održanoj u Gackom pučkom otvorenom učilištu kojoj su nazočili brojni uzvanici, od predstavnika susjednih općina i gradova, prijateljskih gradova Biograda na moru, općine Topusko, predstavnika MUP-a…, nazočnima se obratila predsjednica Gradskog vijeća grada Otočca Slavka Bogdanić koja je zahvalila na radu vijećnicima Grada Otočca jer je ovo zadnja sjedica u tom sazivu a koji su svojim radom kvalitetno doprinjeli razvoju grada Otočca. Gradonačelnik Otočca Mario Barković podsjetio je na realizaciju investicija na izgradnji komunalne infrastrukture, postojećih gospodarskih potencijala, organizacije uspješnih prepoznatljivih manifestacija, financiranje športa, kulture, podizanje kvalitete socijalne usluge, zaštite i unapređenje okoliša, razvoj turizma i njegovanje kulturne baštine.

Nastavak ispod oglasa

– rezultate ostavrenja u protekloj 2012. godini nebi bilo moguće realizirati da nismo imali veliku potporu, stoga zahvaljujem svima koji su nam pomogli definirati ciljeve, utvrditi prioritete te osigurati sredstva za njihovo ostvarivanje. Grad Otočac ima dušu, vrijednost, kulturu, ima građane koji svakim danom sve više udahnjuju urođenu građansku kvalitetu življenja, koju primjete svi koji ga bar jednom posjete. Imamo institucije koje nam omogućavaju normalno ostavarenje svih naših životnih potreba a one koje nam nedostaju mormo nastojati da ih stvorimo a one koje su pak otišle da ih vratimo. Posebno me raduje činjenica da protekle godine imamo više rođene djece nego proteklih godina. Dodjelom građevinskog materijala izgrađeno je više od 250 obiteljskih kuća u zadnje četiri godine, izdvajali smo značajna sredstva za stipendije, činili smo sve da na nacionalnoj razini budemo prepoznatljivi tako da nas raduje i činjenica da je naš park najuređeniji park kontinetalne Hrvatske. Vrijeme pred nama je puno izazova, opravdanih očekivanja građana stoga i danas pozivam na još veći stupanj zajedništva, suradnje, da svi zajedno potencijale i razmišljanja usmjerimo u razvoj našeg grada“ – kazao je između ostalog gradonačelnik Mario Barković.

Čestitam Vam dan grada Otočca i zaštitnika sv.Fabijana i Sebastijana, u ime Županije Ličko senjske, svoje osobno ime i u ime svoga kolege saborskog zastupnika dr. Darka Milinovića, kazao je župan Ličko senjski Milan Jurković.

–  „ mi smo državu stvarali u krvi, a kuda ona ide danas ? Očekujemo od ove Vlade da prvi srpnja potpiše sporazum o ulasku Hrvatske u EU, ne posebno sretan što će tamo teći med i mlijeko, već jer nemamo druge alternative. Očekujem od ove vlade da završi taj proces, da namjerno ne radi na tome da ne uđemo u EU nega da ostanemo u društvu onih zemalja iz „regiona“. Očekujem od ove vlade da nas kojih je 93 posto vjernika, 90 posto katolika u našim temeljnim vjerskim uvjerenjima, kojima nas katolička crkva uči tisućljećima neuništava, da obitelj kao stup svega ostavi da i bude stup svega, da još jednom razmisli o tom nesretnom zdravstvenom odgoju u osnovnim školama, jer samo u vjeri i sa odgojem naših roditelja možemo imati identitet i državu kakvu želimo. Ne samo da nas se duhovno uništava nego i materijalno, sve one vrijednosti za koje živimo odjednom više kao nisu bitne. Uvest će nam i porez na nekretnine, samo da prođu lokalni izbori. Svi se trebamo potruditi i založiti da naša država ulaskom u EU ima svoj ponos, identitet, svoje projekte, programe i bolji život za ljude – kazao je župan Ličko senjski Milan Jurković.

U svečanom djelu sjednice Gradskog vijeća uslijedila je podjela javnih priznanja Grada Otočca, kojom prilikom su gradonačelnik Mario Barković i predsjednica Gradskog vijeća Slavka Bogdanić uzurili priznanja:

–         Dobrovoljno vatrogasno društvo Novalja (Plaketa Grada Otočca), Udruga „Otočki Graničari“ (Plaketa Grada Otočca), obitelj Pave Šporčića iz Lipovlja (Medalja Grada Otočca), gospođa Marija Vašarević (Medalja Grada Otočca), gospodin Damir Travalja (Medalja Grada Otočca), te United Development Programe – UNDP (Medalja Grada Otočca).

U ime nagrađenih zahvalio je predsjednik Udruge „Otočki graničari“ Vladimir Usmiani.

Dražen Prša