Otočac sa -17 najhladniji grad u Europi

1

Otočac – Grad Otočac ponovno je najhladniji grad u Europi. U Otočcu je jutros u 06,00 sati izmjereno -17 stupnjeva celzijevih ispod ništice, a slijedi ga Gospić sa -16, Zavižan -13, te Čakovec sa -12 dok je u Zagrebu temperatura iznosila -6 stupnjeva ispod ništice. Najhladniji europski grad po informaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda bio je Oslo sa -11 i Salzburg sa -10 stupnjeva.

Novih snježnih padalina jutros nije bilo, a prema DHMZ-u danas će prijepodne biti djelomice ili pretežno sunčano, u kopnenom području ujutro mjestimice s maglom. Sredinom dana i poslijepodne sa zapada naoblačenje, na Jadranu s kišom, a potkraj dana u Gorskom kotaru i Lici snijegom. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu prijepodne umjereno do jako, poslijepodne većinom jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 4, na Jadranu od 7 do 12°C.

Oglas

Ceste u Lici su očišćene od snijega, iako na većini je još uvijek zaleđena sniježna kora i led, na pojedinim mjestima stvoreni su nanosi i zapusi, stoga se vozi sporije i otežano. Magla na pojedinim putnim pravcima smanjuje vidljivost na nekoliko metara, poglavito na velebitskim prijevojima Vratnik, Baške Oštarije i Kapela. Ličke zimske službe redovno ophode cestovne pravce u Županiji tako da je za slučaj pogoršanja vremena spremno oko 80 ralica, kamiona i ostalih radnih strojeva. Najviše snijega ima na Zavižanu 230 cm, Plitvičkim jezerima 52 cm, Slunju 45 cm, Otočcu 20 cm te u Gospiću 13 cm.

Dražen Prša