Otočac sa -18 najhladniji grad u Hrvatskoj

1

Otočac – Hrvatska bilježi temperaturu duboko ispod ništice. Najhladniji grad u Hrvatskoj je Otočac gdje je službeno izmjerena temperatura – 18 stupnjeva ispod nule, a na prigradskom naselju Špilnik čak 20 stupanj ispod nule.

U Slavonskom Brodu izmjereno je -17, u Gospiću -16 te u Karlovcu, Vinkovcima -15 stupnjeva, u Bjelovaru, Sisku i Čakovcu -12, u Daruvaru, Županji, Križevcima, Kutini, Vukovaru, Virovitici i Novoj Gradišci -11, u Ogulinu, Varaždinu i Osijeku -10 ispod nule. Pojedini mediji objavljuju „privatne“ podatke o temperaturama ispod ništice iz tkz. „kućne radinosti“ što ne odgovara stvarnom prikazu temperature. Čak je i podatak Državnog hidrometerološkog zavoda ostao zbunjujući, jer informira da u Poreču ima čak 103 cm snijega .?!
Nakon „ zatrpane Hrvatske“ u ranim jutarnjim satima zimske službe u većini gradova čiste snijeg sa javnih površina, dok su prometnice uglavnom očišćene od snijega i prometuje se nesmetano i bez zastoja. Vozačima su jutros najveće probleme zadavale brige sa pokretanjem motora svojih limenih ljubimaca i sa čišćenjem leda sa zamrznutih stakala.  Ceste su zbog smrzavanja pod debelom ledenom korom, bilježe se česti padovi te teža i lakša ozljeđenja, dok se vozačima preporuča oprezna vožnja pogotovo preko vijadukata, mostova i velebitskih prijevoja. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na nekoliko metara. Najviše snijega ima na Zavižanu metar i pol, Delnicama 78 centimetara, na Sljemenu ga ima 68, na području Čabra 62, na Risnjaku 58, a u ostalim djelovima Hrvatske kao npr. u Zagrebu ima 37 cm, Otočcu ima 32 cm, Ogulinu 39, Gospiću 21 cm.

Oglas

Kako izvještavaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda danas bi trebalo biti hladno ali sučano uz mogućnost porasta naoblake. Nije isključen ni snijeg u manjim količinama u posljepodnevnim satima te na Jadranu kiša, dok ne treba iznenaditi tijekom noći i pojava snijega uz obalu.

I savjet liječnika ne treba zaboraviti, koji se odnosi na sve, posebno kronične bolesnike, da se dobro zaštite od hladnoće, a starijie osobe da uzimaju terapiju i ne izlaze ukoliko to nije nužno. Posebna pozornost daje se srčanim bolesnici jer se na niskim temperaturama krvne žile sužavaju pa oni češće imaju probleme.

Dražen Prša