Otočac – Šesta vazmena nedjelja – Majčin dan

Danas na 6.vazmenu nedjelju, 13.svibnja, Crkva obilježava i Majčin dan. Središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu u 11 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik.

U svojim razmišljanjima župnik se govorio o današnjem po Ivanau: Veće ljubavi nitko nema od ove- da tko život svoj položi za prijatelje. U kakvog Boga mi to vjerujemo ? Zašto se Bog nama objavio, i došao na reći tko je on. Bog je htio biti naš prijatelj a ne kao sluga. Darovima Duha Svetoga mi spoznajemo Boga. U Potvrdi – Krizmi primamo Duha Svetoga. Bog zapovjeda da ljubimo jedni druge, kao što roditelji djetetu zapovijedaju da bude dobar. Svi smo mi suodgovorni za Crkvu. Svako društvo treba nekakve norme i pravila, tako je i u Crkvi.

Nastavak ispod oglasa

Mi trebamo pronositi i pokazivati svijetu Božju, neograničenu ljubav. Teološki temelj je ovaj: Bog postupa iz ljubavi i milosrđa prema ljudima u Isusu Kristu za naše spasenje, a to treba, u našem svagdašnjem životu, imati moralne zahtjeve: tamo gdje se drži do istine, strahopoštovanja i ispravnosti… gdje se nesebično ljube, tu će se i „vidjeti” da Crkva (narod Božji) živi iz snage Božje milosti i Božjih darova. To znači da mi naviještamo Božju ljubav po onom što smo mi, što i kako živimo i što i kako činimo.

Ljudi trebaju osjetiti da se mi, kao kršćani, solidariziramo s onima koji trpe, siromasima, potlačenima, povrijeđenima, društveno ograničenima, da s njima nastojimo izgraditi, ovdje na zemlji, „zajednicu na putu” (u nasljedovanju Isusa).

Danas na misu su bili pozvani roditelji kandidata za ovogodišnje krizmanike koji su župniku uručili pisanu molbu za krizmu svog dijeteta, a koju molbu će župnik predati biskupu.

Župnik je podsjetio roditelje da prije Krizme – vikend će biti posvećen trodnevnoj pripravi, i to petak ispovjedanje kumova i kraće predavanje osvrt na Krizmu, u subotu ispovjed za krizmanike, a u nedjelju na blagdan Presvetog Trojstva i središnji blagdan župe biti će Krizma. Također župnik je zamolio roditelje da Krizmanici i kumovi trebaju na slavlje krizme doći dolično (pristojno) odjeveni (osobito djevojke).Sakrament Svete krizme nije neka zabava tulum ili modna revija, već potvrda krsne milosti, kazao je mons.Šporčić. Također je zamolio roditelje da će biti službeni fotograf i da ne fotografiraju svojim aparatima oko oltara,stvaraju gužvu i žamor, taj čin fotografiranja obaviti će se naknadno nakom Mise ili u vani izvan crkve.

Nakon Svete mise roditelji su potpisivali Peticiju – Deklaraciju o početku i začeću ljudskog života kojim podupiremo pravo na život svakoga ljudskog bića, u skladu s čl. 21. st. 1. Ustava Republike Hrvatske, i tražimo da se u nj i izrijekom unese odredba koja definira da to pravo vrijedi od začeća do prirodne smrti.

( I.B. )