Otočac – Veliki odaziv na večernju misu za mlade

Večernje misno slavlje koje je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u nedjelju 02. listopada predvodio don Anđelko Kaćunko – duhovni pomoćnik u župi Otočac, i župnik u Kompolju i Brlogu, u sklopu projekta “Misa za mlade i sve ostale koji se tako osjećaju” animirao je zbor mladih “Angelus” iz župe Gospić .

U svojoj je homiliji don Anđelko poziva vjernike, sada moramo promisliti što ova Božja riječ iz današnjeg Evanđelja govori nama danas. Jer sve što je Isus rekao svojim učenicima prije 2000 godina, On to danas govori i nama.
Dakle, mi se s pravom ponosimo da smo “vinograd Gospodnji” od stoljeća sedmog. Često volimo isticati kako smo uspješno izdržali sve povijesne bitke za krst časni i slobodu zlatnu. Da, ali danas je presudno kako te vrednote prenijeti na nove naraštaje, kako ih ucijepiti u djecu i mlade da oni nastave tu borbu. Što dakle učiniti da Hrvatska i u 21. stoljeću bude “vinograd Gospodnji”? Ne smijemo zatvarati oči pred mnoštvom onoga što nas u javnosti odvraća od toga da budemo Božji. Riječ je o pravoj invaziji sadržaja “kulture smrti” u zabavnoj glazbi, u filmu, modi, itd. Samo naivac može reći da se to nas ne tiče i da se to naših mladih ne dotiče! Evo npr. zar dileri droge nisu došli već i u najzabitnija naša sela! Tako će i sve ludosti kojima se danas čudimo već sutra stići i k nama. Grozne se stvari događaju, a mediji skrivaju prave izvore svega. Većina ljudi naivno misli da je sve što su čuli, vidjeli i pročitali istina. Jučer su svi mediji objavili strašne podatke o širenju raka dojke kod žena, ali nitko, ni jedan stručnjak, ni jedan novinar… – nitko nije rekao da te zloćudne bolesti nije bilo dok se nije pojavila kontracepcija! Ali zato će svi popljuvati onoga tko to izjavi…!

Iste su reakcije kad je riječ o pobačaju pa se vjera i Crkva stalno izruguju!
S druge strane, stalno slušamo o krizi, ljude hvata osjećaj nesigurnosti. Mnogi se pitaju kako ćemo naprijed?

Dopustite mi, da se kratko osvrnem unatrag. Jučer je bilo točno tri godine da sam došao u Gospićko-senjsku biskupiju, a na današnji dan bio je moj prvi javni nastup u katedrali. Zanimljivo – dobro se toga sjećam – isti su problemi bili onda i danas. Tada sam rekao da trebamo njegovati PONOS, ZAJEDNIŠTVO i OPTIMIZAM. Kratica je PZO – nije “protuzračna obrana”, ali je doista obrana od svih duhovnih i materijalnih ugrozâ pojedinca i naroda. To je ono što nas je i u prošlosti održalo u teškim vremenima. Potvrda za to je i naša obrana u Domovinskom ratu, pa je to recept i za buduće pobjede.

Ali, budući da smo jučer ušli u mjesec listopad, koji je obilježen Gospinom Krunicom, posvijestimo ovdje važnu posebnost – naši su branitelji u borbu za Domovinu ’91. krenuli s KRUNICOM u ruci. A to je bio znak VJERE u Boga i pouzdanja u Majku Božju. Dakle, mi i svoj današnji “PZO” – PONOS, ZAJEDNIŠTVO i OPTIMIZAM trebamo temeljiti na vjeri, na Evanđelju. Jer bez toga, bez Isusa Krista, u krizama i nevoljama “PZO” postaje PSOVKA, ZLOBA i OČAJ – vidimo to svakodnevno u svim filmovima i sapunicama. A u vremenu obilja i ugode taj “PZO” postaje PRAZNINA, ZLOČIN i OHOLOST – vidimo to stalno u medijskim izvještajima iz svijeta, ali i iz naših gradova.

Bl. Alojzije često je govorio također o važnosti Gospine krunice: “Gdje je krunica tamo je Majka Božja, a gdje je Majka Božja tamo je sigurno i Isus s njom, a gdje je Isus tamo je Bog, tamo je sve… Počnite ju žarko i revno moliti, nastavite ju žarko i revno zazivati u svakoj pojedinoj obitelji, ako to cijela naša draga Hrvatska učini nema se čega bojati.”

Budemo li živjeli po Stepinčevu receptu, primjeru i savjetu – bit ćemo pojedinačno i zajedno, sretni i imat ćemo blagoslovljenu budućnost Gospodnjega vinograda – poručio je don Kaćunko.

Druženje mladih nastavljeno je u dvorani Pastoralnog centra.

( bib )