Otočac zapalio svijeće u znak sjećanja na Vukovar

0

Hrvatski sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga „Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.“ kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode. U povodu tog dana, danas su gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, predsjednik GV Otočca Slaven Prpić sa suradnicima zapalili svijeće podno Spomen obilježja hrvatskim braniteljima. Svijeće su zapalili i odali dužan pijetet poginulima u obrani Vukovara zasposlenici gradskih službi Grada Otočca, predstavnici PP Otočac, u ime udruge PJP Sokolovi Ivan Bižanović, predstavnici GO HDZ-a Otočca, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te brojni stanovnici Otočca.

Oglas

Prije 22 godine, u studenom 1991. godine, nakon dugotrajne opsade i neviđenog uništenja grada, Vukovar je pao. Preživjeli Hrvati svjedočili su o etničkom čišćenju i jednom od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Hrvatska 18. studenog slavi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara – na žrtvu koju je podnio ovaj herojski grad i time stvorio temelje za obranu Hrvatske od agresora.

Bitka za Vukovar najkrvavija je bitka Domovinskog rata. Tijekom 87-dnevnih borbi i nakon ulaska srpskog agresora u Vukovar poginulo je oko 550 branitelja, 1700 civila, a njih oko 8000 je odvedeno u logore. Oko 800 ljudi još se uvijek vodi nestalima. Gotovo tri mjeseca opsade Vukovara od strane JNA i srpskih paravojnih snaga rezultiralo je konačnim porazom hrvatske vojske.

Ova je bitka iznjedrila mnoge junake čija imena pamtimo: Blago Zadro, Mile Dedaković Jastreb, Siniša Glavašević, Vesna Bosanac, Branko Borković… Ali tu su i mnogi znani i neznani junaci kojima se divimo i iz sveg smo im srca zahvalni za žrtvu koju su podnijeli.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježite s ponosom, izvjesite hrvatsku zastavu i zapalite svijeću za sve pale. Svojom su žrtvom zaslužili barem toliko.

Dražen Prša