Otočac – Završena 14. Smotra Folklora Ličko-senjske žuapnije

Već četrnaesti puta za redom Otočac je bio domaćin smotri izvornog folklora Ličko-senjske županije, na kojoj se predstavilo 15 folklornih skupina, među kojima je bilo i Folklorni asambl „Oteks“ iz Ohrida (Makedonije). Kontinuitet i kvalitetan pristup organizaciji i realizaciji ove manifestacije utvrdili su joj čvrsto mjesto na mapi županijskih smotri izvornog folklora u Republici Hrvatskoj.

Tako je Otočac 19. i 20. svibnja Otočac oživio duhom tradicije, vremena koje je danas upravo ovakvim manifestacijama moguće evocirati i na njih podsjetiti lokalno pučanstvo, ali i sve one koji redovno dolaze pogledati ovu veličanstvenu manifestaciju koja se održava u sklopu obilježavanja Dana Županije Ličko senjske. Smotri je prethodio izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji s područja Ličko senjske županije, a odlukom povjerenstva najljepšom djevojkom proglašena je djevojka iz KUD-a „ Brinje“.

Cilj odnosno osnovni koncept smotre je predstavljanje rada folklornih skupina Ličko senjske županije i predstavljanje tradicijske glazbe i plesa različitih hrvatskih regija s akcentom na dinarsko područje kroz nastupe na dvodnevnoj manifestaciji. Osim podatka da je veliki broj stanovnika Gacke doline ali i gostiju iz drugih županija s posebnom pažnjom promatrao događaje na sceni, primjećeno je da se s radošću govori o nastupu i među samim folklorašima, posebno među onima čiji je trud nagrađen. I ove godine domaće skupine pokazale su vrlo visoki izvedbeni stupanj, pri čemu je primjećen i sve veći broj mladih članova koji se pridružuju skupinama, što posebno veseli kao i brojnost skupina. Očaranost lakoćom izvedbe i predstavljanje folklornog bogastva folklornih skupina oduševilo je nazočne posjetitelje, no ipak, mora se izdvojiti profesionalan, zapanjujuće ujednačen i frapantno osmišljen nastup Folklornog asambla „Oteks“ iz Ohrida koji je „uzbunio“ posjetitelje koji su spontano okružili na defileu članove asambla odavajući im time zahvalu i divljenje za njihov kratak presjek folklornog izražaja.
Nakon svečanog mimohoda na kojem se petnaest folklornih skupina predstavilo mnogobrojnom gledateljstvu, nazočnima se obratila ravnateljica Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac Nada Avsec, u čijoj se organizaciji smotra i organizira, koja je između ostalog istaknula da posebno zahvaljuje svim folklornim udrugama i društvima koja su dosadašnjih godina neizostavno sudjelovali u programu smotre doprinoseći njenoj kvaliteti i bogastvu sadržaja, ali i vlastitom mjestu na sceni baštinika i promotora tradicijske kulture.

Prigodnim govorom obratio se i Gradonačelnik grada Otočca Mario Barković koji je istaknuo da mu je posebno drago vidjeti veliki broj učesnika koji nastoje sačuvati kulturno baštinu svoga kraja. Smotra za Grad Otočac znači jednu nezamjenjivu točku očuvanja kulturne baštine kojoj mi pridajemo sve više važnosti, a ovo što možemo danas vidjeti svakako je dokaz stručnosti, kvalitetnosti i predanog i ustrajanog rada. Župan Ličko Milan Jurković senjski pozdravljajući učesnike Smotre folklora kazao je da su u ovih 14. godina bili svjedoci stvaranja ove prekrasne manifestacije, te da su ponosni svim onim što mogu vidjeti ali i osjetiti. Čast da svečano otvori 14. Smotru folklora Ličko senjske županije pripala je županu Jurkoviću. Domaćin smotre, Gacko pučko otvoreno učilište iz Otočca, zaslužuje sve pohvale i priznanja za iznimno kvalitetno oganiziranu manifestaciju.
Na Smotri su se predstavili:
ZD„SINAC“ZAGREB, KUD„KORANA“,SLUNJ“,KUD„BRINJE“BRINJE, KUD„KUPINEČKIKRALJEVEC“ZAGREB, KUD„LIPA“SINAC,FA„DR. ANTE STARČEVIĆ“ GOSPIĆ,HKUD„TRENK“NOVAGRADIŠKA,KUD„DANGUBICE“KUTEREVO,HKUD „LIKA“LIČKI OSIK,LIS„PLJEŠEVICA“ZAGREB, HKUD„VRILO“LOVINAC, FD„OTOČAC“OTOČAC,FA„OTEKS“OHRIDMAKEDONIJA, KUD „KRALJICA KATARINA“ DONJILAPAC, KUU „GACKA“ LIČKO LEŠĆE.

( Dražen Prša )