National Geographic Hrvatska je koji dan uoči Božića dodijelio godišnje nagrade pojedincima, timovima, tvrtkama, institucijama, organizacijama, udrugama, amaterima i profesionalcima koji su dali veliki obol očuvanju tradicije i održivom razvoju svojega kraja. Dok je glavni urednik NGM Hrvatska Hrvoje Prćić čestitao laureatima na uspjesima, ove se godine u društvu najboljih našla i Dragica Rogić iz Otočca.

Nagrađena je u jednom od 17 ciljeva održivog razvoja, a da pri tome njezini radovi i ukupni angažman ipak ne izazivaju potrebnu pažnju. Na drugi po redu natječaj pristigao je 71 projekt, a svi su bili vezani za krajnje plemenite ciljeve: za borbu protiv siromaštva i gladi, za dobro zdravlje, rodnu jednakost i druga prava, zaštitu okoliša, inovacije, zapošljavanje i tradiciju. Dragica Rogić je cijeloga života angažirana na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Like. Bavi se folklorom, rukotvorinama, vodi Klaster žena poduzetnica, voditeljica je radionica tradicijskih zanata, voditeljica je i osnivačica Udruge „Gačanka“… Svojim angažmanom nadilazi lokalne stereotipe o očuvanju kulturne baštine i svijesti o njezinoj valorizaciji za sadašnja i buduća pokoljenja, pri čemu je vrlo važan segment oživljavanju starinskih zanata i tradicijski obrti vezani uz preradu vune. Sve ove aktivnosti su je stavili na istaknuto mjesto žena zaslužnih za svoj zavičaj.

-Sve ovo radim uz podršku svoje djece i obitelji. Što se rukotvorina tiče radim s još 12 žena iz Otočca i okolice. Radim i sa folklorom pa zahvaljujući svojim folklorašima i ustanovi u kojoj radim moji uspjesi nisu ostali bez odjeka. Žene koje djeluju u udruzi „Gačanka“ rade već godinama i sada su došle u fazu da i same budu trenerice mlađim naraštajima, da se ne zaboravi i ne izgubi naša prebogata tradicija. Interes postoji i svako malo nam se netko pridruži u radu, na radionicama, tečajevima… Na ovaj način naše proizvode prodajemo, brendirani su i imaju oznaku izvrsnosti „Lika quality“. Sve to uvelike doprinosi turističkoj ponudi i valorizaciji Ličko-senjske županije, rekla nam je uporna Dragica.

Ličke kape, coklje iz Gacke doline, suknene čarape, košulje i dijelovi narodne nošnje postale su prepoznatljivi dio ponude ličkog kraja. Coklje su tradicijska obuća Gacke doline. Žene iz Udruge „Gačanka“ stalno ih rade, održavaju redovne radionice i uporno rade na promicanje tradicije njihove izrade.

L. O.