Otočka LORA kao kolijevka eko-poduzetništva

Osnovna škola „Zrinski i Frankopani“ iz Otočca od jesenas je uključena u projekt pod nazivom LORA. Ovaj akronim označava Laboratorij održivog razvoja, pri čemu se otočka škola istaknula projektom „Mali poduzetnik se krije u meni“. Naravno da je epidemija korona-virusa uvelike usporila mnoge aktivnosti vezane uz ovaj projekt, ali ga svakako nije zaustavila.

Šira javnost malo zna o ovom pregalaštvu učenika predvođenih voditeljicom projekta Matejom Posavi. Zato budući mali poduzetnici sami vrše promidžbu svojih planova i rezultata rada. U tome im znatno pomaže mrežna stranica škole, a znatnu potporu daje im i ravnateljica škole Jasminka Devčić. Otočka osnovna škola dio je projekta LORA sa još 20 škola s područja Hrvatske. Kao cilj projekta koji se provodi ističe se razvoj  poduzetničkog duha kod učenika i u skoroj budućnosti pokretanjeg malog poduzetništva. Školski projekt će trajati godinu dana, a sadržajem će sublimirati razne aktivnosti u koje će biti uključeni učenici, uz mentorstvo učitelja iz projektnog tima. Projektni tim ove škole inače čine voditeljica projekta Mateja Posavi, zamjenica Tatjana Vološen Devčić, učiteljice Anka Banić, Vera Delač, Katarina Medarić, Josipa Maras, Blaženka Orešković i Ivana Rožić – Dubravčić, uz školsku pedagoginju Inku Turković. U otočki je tim uključeno 70-ak učenika od 1. do 8. razreda. Suradnice na projektu su učiteljica iz matematike Josipa Salopek i školska psihologinja Ivana Lemut. Veliku podršku ovome projektu daje  i  Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Otočac.

Nastavak ispod oglasa

Mala LORA velikih mogućnosti organizirana je na principu klastera. Učenici manjih područnih škola obrađivat će zemlju u školskom vrtu, gnojiti kompostom kojeg su sami proizveli, saditi autohtone biljke iz ličkog kraja, ubirati, i preađivati plodove svoga rada. Sve dobivene sirovine dostavljat  će učenicima u matičnu školu koji će ih koristiti za proizvodnju sapuna. Naglasak ove lijepe priče je, uz ostalo, na ekološkom principu i promicanju uzgoja autohtonih biljnih vrsta. Finalni proizvodi plasirat će se na lokalnim i županijskim sajmovima i ostalim manifestacijama koje afirmiraju rad eko-udruga.

M. S.