U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu predstavljena je knjiga „Otočki dekameron“.
Kako je nastala ideja i kako je postala knjiga pobliže je objasnila Manja Kostelac Gomerčić kazavši da se prije godinu dana u Otočcu među manjom grupom entuzijasta, ljubitelja pisane riječi rodila ideja da se okupe i da probaju po uzoru na slavnog Bokača i njegov „Dekameron“ napraviti nešto slično, preseliti fikciju u stvarnost i 10 imaginarnih autora zamijeniti stvarnim osobama, piscima, autorima koji će napisati 10 priča sa zadanim temama. Po uzoru na Bokača i ovi stvarni autori predlagali su teme i sve skupa se došlo do brojne od 100-tinu novela. Što znači o svakoj temi po 10 novela, svaki autor je pisao po jednu novelu za svaku temu, što je inače poznati Bokačev model, kazala je Kostelac-Gomerčić.
Dodala je da je projekt u stvari najprije zaživio na Facebook stranici jer se željelo provjeriti ima li interesa čitatelja za to, da li uopće postoji smisao da se nešto takvo pokrene, i pokazalo se da ima, jer su pogotovo pojedine priče, prije svega, naslovima, izazivale veliku pozornost. Odlučili smo se na tiskanje knjige „Otočki dekameron“ svezak prvi, a u pripremi je svezak drugi koji sadrži drugih 50 priča. U prvoj knjizi nalazi se pet tema i 50 priča. Vjerujem da je projekt dovoljno vrijedan i kvalitetan prije svega i zanimljiv već početnom idejom da će naići na interes mnogih čitatelja, i da će sa zanimanjem prelistati stranice kako bi vidjeli o čemu se tu radi, Manja Kostelac Gomerčić inicijator projekta „Otočkog dekamerona“ i jedna od autorica.
„Veza Bokačevog dekamerona i Otočkog dekamerona je književno teoretska, to su samo okviri, jer je Bokačo postavio takav okvir za svoje novele a otočani su to iskoristili vrlo lucidno i uzeli kao model organizacije ove knjige. Grad Otočac je krulturno književno središte Ličko senjske županije, to su činjenice, zato što u Otočcu postoji aktivnija kulturna aktivnost, organiziranija a to pokazuje i izdavanje ove knjige koja okuplja 10 pisaca koji su okupljeni oko „Katedre čakavskog Sabora“, što dokazuje serija umjetničkih likova koji su isklesani u kamenu i postavljeni kod crkve u Otočcu, povijesne ličnosti sa područja Gacke. Vjerujem da ovi ljudi ide dalje, i da ni izdavač neće biti upitan kao ni za ovu knjigu i želim da se to što prije pojavi jer je ovo vrlo dobra inicijativa u svakom pogledu, kazao je dr. Ante Bežen.
Na predstavljanju „Otočkog dekamerona“ u Zagrebu okupio se impozantan broj uglednika kako iz književnog, društvenog i političkog miljea Zagreba i Ličko senjske županije.

D.Prša