Ugledna otočka profesorica Dragocjenka Bilović osvrnula se nedavno održanu 30. obljetnicu osnutka legendarne 133. brigade ZNG Otočac. Tekst prenosimo u cjelosti, bez preinaka ili dodataka.

Ako smo se još jučer pitali trebaju li se obilježavati ratne obljetnice i nije li previše vremena prošlo od rata, svečani mimohod  pripadnika 133.brigade ZNG -a oborio je svaku pomisao na takvo što.

Bojazan hoće li se branitelji odazvati ostao je tek pritajena zebnja jer oni su tu, s njima nema pogađanja, uvijek odani, jednako spremni u ratu i miru.

Nakon trideset godina kao da se zaustavio trenutak prošlosti. Svi životni problemi, bolesti, brige, PTSP  pa čak ni štake, nisu im ukrali radost povratka u svoju brigadu.

Samo su prosijede vlasi upućivale da se nešto promijenilo.

Tko su ti hrabri ljudi?

Oni koje svakoga dana susrećemo u gradu , u zamkama suvremenog života i prolaznosti.

Usprkos tomu, kolona crnih majica s bijelim oznakama postrojbe, oduzela je dah i suncu, i jeseni koja je zanemarivši svoju ljepotu udivljeno ozarila baš svako lice.

Sjećanja se bude, naviru suze radosnice na 1991., na ukradenu jesen koja se gušila i bunila u svojoj nemoći. A onda se odjednom sve zazeleni i maskirna jesen raširi njedra gardistima.

Zore su svitale maslinastosmeđe i sumrak se spuštao s krunicom oko vrata.

Sva htijenja i uzdanja, strah i nemir, svoj život i spasenje građani ustremiše prema gardistima. Otvoriše im vrata svojih domova, staja i dvorišta , samo da im budu blizu, samo da su tu.

I danas su tu, s nešto više godina, s pokojim gelerom, poneki na štakama. Za njih se nije ništa promijenilo, osim spoznaje da svojim poginulim suborcima služe na čast.

A gdje su građani?

Ni lijep sunčan dan, ni limena glazba,  ni glasan razglas nije ih uspio probuditi. Da su barem od znatiželje zavirili kroz prozor, povjerovalo bi se da ih je obuzeo zanos.

No, valja gajiti nadu da ipak nisu ostali ravnodušni jer poruke s govornice itekako nas obvezuju u budućnosti.

Kraljicu Dianu, prozvali su Kraljicom srca, a mi bismo našeg ministra Tomu mogli nazvati Kraljem duše.

Danas je našim braniteljima duša bila velika i čista..

L. O. /D. B.