Otočki robotičari idu na svjetsko prvenstvo!!!

Upornost se isplati i na kraju potvrdi nečiju kvalitetu. Ovo bi mogao biti rezime rada Robo-kluba Otočac i njihovog mentora prof. Igora Naprte. Nakon tri sezone sudjelovanja na hrvatskoj ligi robotičara prof.  Naprta ostvario svoje snove i sa svojim učenicima polučio sudjelovanje na robotičarskom svjetskom prvenstvu. Ovoga put lumeni iz Gacke doline idu u Kanadu na
svjetski “Robo Cup International Montreal Canada 2018.” od 17. do 21.lipnja 2018. u Montrealu.
Svojevrsna generalka ove uspješne priče dogodila se protekloga vikenda u Zagrebu gdje je održano robotičko prvenstvo „Robo Cup Junior Zagreb 2017.“, uz sudjelovanje ekipa  iz Hrvatske, BiH, Slovačke, Rusije i Italije. Natjecanje je bilo kvalifikacijskog karaktera za hrvatske ekipe za odlazak na svjetsko prvenstvo.
Prof. Igor Naprta više je nego li zadovoljan svojim timom.

-Od deset disciplina učenici iz Otočca sudjelovali su u dvije i osvojili dva prva mjesta i u obje pobjedili i to u  Rescue Line i Rescue Line Beginner. U Montrealu će dečki iz Otočca, zajedno s dvoje učenika iz Zagreba, predstavljati Hrvatsku  u disciplini Rescue Line (robotsko spašavanje i praćenje crte). Čast je imati ovako sposobnu mladu ekipu i raditi s njima. Neka nas sreća i znanje prate. Sada nas, osim rada u poboljšavanju programskih i konstrukcijskih rješenja, čeka i zadatak pribavljanja sredstava u čemu se nadamo podršci lokalne uprave i onih koji su u mogućnosti pripomoći. Mislim da nije mala stvar da neko iz Like na svjetskom prvenstvu predstavlja Hrvatsku. Znam da imamo brilijantnu konstrukciju robota i zavidan program i da pripadamo tom nivou, što smo dokazali proljetos i u zemljama u okruženju (jedno prvo i dva druga mjesta), s ponosom ističe prof. Igor Naprta.
Osnovnu školu „Zrinskih i Frankopana“ Otočac i Robotički klub „Robo-Otočac“ u Zagrebu je predstavljalo  četvero učenika: Mihovil Bićanić i Ivica Banić su ostvarili plasman za svjetsko prvenstvo, a Marija Orešković i David Kolak su sudjelovali u kategoriji za mlađe učenike i to s 4 ekipe  (Gacka Robotics , Robo-Otočac , Lika1 i Lika2). Poželimo svaku sreću otočkim robotičarima!!!

I.N./M. S.