UDBINA – Lička Plješevica je četvrta najviša planina u Hrvatskoj. Zbog gustih šuma i stoljetnog graničnog položaja ona je ujedno jedna od najslabije poznatih planina u nas. U svom južnome dijelu između najvišeg vrha planine Ozeblina (1657 m) sa sjeverne i Kremena (1591 m) sa južne strane uzduž prometnice Udbina – Donji Lapac planina postaje sve rasčlanjenija, te guste šume polako ustupaju mjesto brojnim gorskim livadama, pašnjacima i visoravnima. Ovdje se u srce planine iz smjera zapada duboko usjeklo Visućko polje. Svi ovi čimbenici čine planinu krajobrazno atraktivnijom i pristupačnijom. Zato je upravo ovo područje izabrano kao polazište  pješačkih, planinarskih i brdsko biciklističkih staza. Naoružajte se dobrom voljom i uživajte u savršenstvu iskonske prirode.

Iz Općine Udbina ističu kako su za sve zaljubljenike u prirodu  priredili 2 planinarske i 2 biciklističke staze. Sve staze su označene i opisane na karti koju će dobiti svaki posjetilac. Osim toga stazama vas vode markacije  i iskusni poznavatelji područja:

1.) Pješačko – edukativna staza; 7 km, 2:30h

2.) Planinarska staza; 15,5 km, 5h

3.) Brdsko biciklistička staza 1; 19 km, 2h

4.) Brdsko biciklistička staza 2; 36 km (+3km uspon pješice na Ozeblin), 3:30h + 1.30h

 1.)TERMIN: 06.-07. srpnja 2013. godine

 2.) PROGRAM:

SUBOTA 06.07. (PLANINARI):

9:00 – 10:00 sati okupljanje kod info panoa kraj lugarnice u Visuću, doček gostiju, podjela tiskanoga materijala, uvodni govor, kratko izlaganje o stazama. U međuvremenu prigodni domjenak za sve sudionike na bazi domaćih proizvoda (basa, škripavac, domaći naresci, kruh, medena rakija, voda/sokovi…)

10:00- 17:00 sati pješačenje po označenim planinarskim stazama uz organizirano stručno vodstvo

17:00 –  ručak za sve planinare (uz prethodnu najavu)

NEDJELJA 07.07. (BICIKLISTI):

9:00 – 10:00 sati okupljanje kod info panoa kraj lugarnice u Visuću, doček gostiju, podjela tiskanoga materijala, kratko izlaganje o stazama. U međuvremenu prigodni domjenak za sve sudionike na bazi domaćih proizvoda (basa, škripavac, domaći naresci, kruh, rakija, voda/sokovi…)

10:00- 17:00 sati vožnja brdskim biciklima po označenim brdsko biciklističkim stazama uz organizirano stručno vodstvo

3.) KAKO DOĆI?

Bez obzira na dio Hrvatske iz kojega krećete, do Udbine možete doći državnom cestom D1 bez obzira na smjer dolaska i autocestom A1 također bez obzira na smjer dolaska – potrebno je sići na čvoru Gornja ploča i zatim spojnom cestom do Udbine, te u središtu mjesta skrenuti u pravcu Donjeg Lapca. Nakon 8 km vožnje po uskoj asfaltnoj cesti nalazi se lugarnica u Visuću.

Ukoliko dolazite iz BiH najkraća varijanta je preko graničnoga prijelaza Užljebić prema Donjem Lapcu, gdje u centru mjesta skrećete makadamskom cestom u smjeru Udbine preko prijevoja Kuk. Nakon prijeđenih 17 km nalazi se lugarnica u Visuću.

L.O.