Otvaranjem granica senjski turizam je već živnuo

Otvaranje granica nekolicine europskih država željno je očekivani „vjetar u leđa“ mnogima, posebno turističkim djelatnicima. Brojne pripreme za ovu turističku sezonu ostale su neiskorištene, svakako s nadom u bolje dane. Potvrdio nam je to i direktor Turističke zajednice Senj Viktor Samaržija.

-Od kada je Slovenija otvorila svoje granice, od protekloga vikenda se  na području Senja osjeća živost. Nešto je prometnije, ugostitelji su uz domaće goste konačno počeli raditi i sa strancima. Naravno da je sve to tek „kap u moru“, ali znamo da se turizam brzo oporvalja od mnogih nedaća pa se nadamo da će tako biti i ovoga puta. Među gostima se ipak pomalo osjećaju psihoza i strah jer opasnost od ove epidemije nije još sasvim minula. Značajniji priliv gostiju očekujemo sredinom i koncem lipnja, ukoliko epidemiološke prilike i dalje budu povoljne. S obzirom na ovu situaciju mi smo već načinili brojne preinake naših programa i manifestacija za ovo ljeto, a već pripremljeni program Senjskog ljeta stavljen je van snage. Izbjegavat će se masovnost okupljanja, kao npr. na tradicionalnom Senjskom ljetnom karnevalu, ističe direktor Viktor Samaržija.

Turistička zajednica Senj financira se samostalno, a financijski priliv im je trenutno gotovo na nuli. Doznajemo kako su njihova očekivanja rezultata predstojeće turističke sezone skromna i oprezna, a kreću se od 20 do 30 posto učinka lanjske sezone koja je za područje Senja bila doista izvrsna.

M.S.