Otvoren obnovljeni dispečerski centar Elektrolike

Danas je u Gospiću uz obilježavanje prvog nacionalnog Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija, svečano pušten u rad obnovljeni dispečerski centar Elektrolike Gospić.

Današnjoj svečanosti u Gospiću nazočili su, među ostalima, direktorica HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) Ljiljana Čule, pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić, župan Ličko-senjske županije Milan Kolić i gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić.

Nastavak ispod oglasa

HEP ODS je u svom dispečerskom centru u Gospiću ugradio informatičko rješenje PROZA NET SCADA sustava (“Supervisory Control and Data Acquisition”). Riječ je o sustavu s centralnim računalno-komunikacijskim čvorištem s udvojenim kritičnim komponentama sustava (poslužitelji SCADA sustava) čime se osigurava sigurniji pogon sustava i njegovo jednostavnije i kvalitetnije održavanje.

Projekt je izveo Končar – Inženjering za energetiku i transport i predstavlja implementaciju hrvatskog proizvoda, koja je bila izazovna zbog potrebe migracije sustava uz istovremeno stalan i neometan rad dispečerske službe. S obzirom da se radi o sustavu kojim se izravno upravlja automatiziranim dijelom distribucijske mreže, ovim je ulaganjem postignuto povećanje sigurnosti upravljanja distribucijskom mrežom, brža i jednostavnija reakcija, te općenito povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom, na zadovoljstvo kupaca, njih 47.200 koje opskrbljuje Elektrolika pokrivajući čitavu Ličko-senjsku županiju, te dijelove Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Na tom području, koje je s 6.382 km2 najveće u HEP ODS-u (približno 11 posto površine Hrvatske), Elektrolika upravlja s oko 5.648 kilometara mreže svih naponskih razina i priključaka te 1.100 trafostanica.

Obnova i modernizacija dispečerskog centra u Gospiću nastavak je cjelovitog projekta revitalizacije područnih centara vođenja HEP ODS-a. Do sada su revitalizirani centri vođenja u Slavonskom Brodu, Šibeniku, Zadru, Gospiću, Bjelovaru i Dubrovniku.

lo/H