Prošlo je 30 godina od zlokobne noći kada je u  01.14 sati  započeo  prvi topnički napad na centar Gospića. Pobunjeni Srbi ispalili su te noći na grad  44 projektila kalibra  120 mm. Ciljevi nisu birani već su gađani nasumice. Jutro je Gospić dočekao s brojnim ruševinama i dimom sa zgarišta.

Tim je povodom Muzej Like Gospić večeras priredio  izložbu fotografija načinjenih u zoru toga prvoga ratnoga dana nakon napada, kao prezentaciju  ratnog znakovlja hrvatskih postrojbi koje su branile grad.

Kako je prigodom otvaranja izložbe rekla ravnateljica Muzeja Like Gospić dr. sc. Tatjana Kolak valja  istaknuti pozdrav kojim su tada završavale informativne emisije HRT-a.

-Tako i ja večeras upućujem pozdrav svim hrvatskim braniteljima ma gdje oni bili. Iz te 1991, godine mnogi hrvatski branitelji nisu dočekali pobjedonosnu „Oluju“. Jedna od zadaća našega Muzeja je bilježiti našu slavnu povijest, a prvi dan napada na usnuli Gospić svakako je datum i događaj koji moramo pamtiti.

Večeras sam pozorno slušala emisiju TV-kalendara HTV-u,  ali Gospić nigdje nije niti spomenut. Taj zaborav sebi ne smijemo dopustiti. Ova izložba je tek dio naše obaveze da  buduće generacije podsjećamo na početak rata koji je Gospić načinio gradom što je podsjećao na švicarski sir, grada koji je nakon Vukovara bio najrazoreniji u Domovinskom  ratu, ali je to bio i grad koji nikada nije dao niti pedlja svoje slobodne teritorije. Izložba će na svoj način podsjetiti na sve strahove stanovnika Gospića, na nemoć da se ta razaranja odmah prekinu, da više ne bude žrtava. Spasilo nas je tada samo hrabro srce zajedništva koje kuca kao jedno. Bez podjela i kalkulacija, zaključila je prilikom otvaranja izložbe ravnateljica Muzeja Like Gospić dr. sc. Tatjana Kolak.

L.O.