Otvorena izložba u Muzeju Like

GOSPIĆ – Sinoć je u Muzeju Like otvorena izložba pod naslovom „Uskrs – veseo i šaren“. Izložbu je prigodnim riječima otvorila zamjenica gradonačelnika grada Gospića Marta Grgurić, zajedno sa direktoricom Turističke zajednice Majom Strilić i ravnateljicom Muzeja Like Vesnom Bunčić. Simboliku Uskrsa svima okupljenima protumačio je bogoslov Josip Šimatović. On je međuostalim rekao:““Uskrs za kojega se pripremamo i ukrašavanjem jaja „oslobađa“ čovjeka iz smrti, isto kao što jaje simbolizira rađanje, stvaranje živog iz neživog. Ove pisanice koje su izradila djeca našega Grada odišu veseljem, razigranošću, dječjom domišljatošću, pobjedničkim slavljem baš kao i blagdan Uskrsa kojega ćemo za koji dan proslaviti. Vjerojatno ćemo promatrajući jaja ukrašena raznim materijalima dosegnuti misao koja je vodila djecu prilikom ukrašavanja. To će ostati tajna, misterij, isto kao i misterij Uskrsa. Nemojmo biti nijemi promatrači , razmišljajmo nad likovnim izražajima naše djece ali razmišljajmo i prepustimo se tajni Uskrsa koji je pred nama.“

Pisanice su izrađivali učenici Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića. Školska djeca od petog do osmog razreda, njih dvadeset i petero, bili su domaćini – sudionici kreativne radionice koju je vodila časna sestra Samuela Premužić, koja se održala u srijedu, 21. ožujka.

Nastavak ispod oglasa

Radionica i izložba su realizirane uz financijsku potporu Grada Gospića. Prihod od prodanih pisanica namijenjen je u humanitarne svrhe za pomoć obitelji Vuković iz Donjeg Vaganca kraj Plitvičkih jezera.

NjaM/LO