Otvorena “Kuća Velebita” vrijedna 31 milijun kuna

Novoizgrađeni posjetiteljski centar vrijedan 31 milijun kuna ‘Kuća Velebita’ otvoren je u Krasnu u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Cilj ovoga projekta je unaprjeđenje razvoja turizma u Ličko-senjskoj županiji kroz Krasno i Nacionalni park Sjeverni Velebit kao jedinstvenu destinaciju koja prirodno povezuje kontinentalnu i priobalnu turističku ponudu.

Među brojnim uzvanicima koji su nazočili otvorenju bili su i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, zamjenik župana ličko-senjskog Vice Nekić, gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina, ravnateljica NP Sjeverni Velebit Mirjana Javor i mnogi drugi.

Postav ‘Kuće Velebita’ proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi se posjetiteljima što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost.

Ulaskom u kuću doživjet će se Velebit, njegova klima, ekosustavi, životinjske i biljne vrste, kulturna baština, geologija i podzemlje. Naglasak će biti na podzemlju kao posebnosti Sjevernog Velebita u kojem se skriva oko 400 jama. Posjetiteljima će se približiti geologija i postanak jama, povijest i tehnike istraživanja jama te životinjski svijet. Kuća Velebita na četiri etaže moći će dočarati Velebit, što je posebno važno jer je dobar dio godine Sjeverni Velebit nedostupan posjetiteljima. Posebno će biti atraktivno ‘spuštanje’ liftom koje će posjetiteljima dočarati kako se osjećaju, što vide, čuju i osjete speleolozi kad ulaze u Velebit.

Procjenjuje se da će privući 15 tisuća posjetitelja godišnje, što su značajne brojke za nacionalni park koji bilježi porast broja posjetitelja. Za razliku od većine turistički atraktivnih lokacija u Hrvatskoj gdje prednjače strani gosti, na Sjevernom Velebitu domaći gosti drže 60 posto u broju posjeta. Od stranaca su najbrojniji Nijemci pa Slovenci. Najviše se u park dolazi zbog Premužićeve staze i Zavižana.

Gradnju centra za posjetitelje financirao je Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007-2013.

L.O.

Foto: TV Loki