Otvorena prva planinarska staza

PD Škamnica Brinje je sa prvim danom proljeća otvorilo prvu uređenu planinarsku stazu na području Brinja koju su uredili i obilježili članovi novoosnovane planinarske udruge. Na proljetnom usponu na Zarin se okupilo preko 200 članova više planinarskih društva iz naše i drugih županija. Predsjednik PD Škamnica Gojko Crnković je pozdravljajući okupljene planinare istaknuo kako je želja i namjera Planinarskog društva Škamnica da proljetni uspon na Zarin postane tradicija vezana uz vikend prvog dana proljeća.

Proljetni uspon je započeo pod zidinama staroga grada Sokolca gdje su planinari obišli kapelu presvetog Trojstva te su u supstrukciji kapele pogledali izložbu o povijesti plemićkog grada Sokolca i obitelji Frankopan. Nakon obilaska plemićkog grada Sokolca, planinari su krenuli dalje kroz naselje Lokmeri do vrha Vijenac (644 m.n.m.) koji se nalazi na pola puta do Zarina. Na tome mjestu su se mogli malo odmoriti i uživati u lijepom pogledu na cijelu brinjsku kotlinu. Daljnji put je vodio do 828 m nadmorske visine odnosno krajnjeg cilja ovog uspona, škamničkog vrha Zarin, do kojeg se dođe nakon prijeđenih sedam kilometara te za nekih dva i pol sata hodanja.

Nastavak ispod oglasa

Nakon osvajanja Zarina planinari su se vratili do vrha Vijenac gdje se nalazi i buduća Planinarska kuća Škamnica, objekt koji je Šumarija Brinje prepustila na korištenje Planinarskom društvu Škamnica. Osim druženja uz pjesmu KUD-a Brinje, u prostorijama planinarske kuće održana je i skupština Planinarskog saveza Ličko-senjske županije.

A.Š.