Otvorena tvornica kalcitnih punila u Gospiću

GOSPIĆ – U nazočnosti Veleposlanik Republike Slovenije u RH Vojka Volka, ličko-senjskog župana Milana Jurkovića te gospićkog gradonačelnika Milana Kolića danas je u Gospiću puštena u rad nova tvornica tvrtke “Calcit Lika” društvo-kći matičnog poduzeća Calcit d.o.o iz Slovenije, koje se bavi proizvodnjom kalcijevih karbonatnih punila, granulata i pijeska za upotrebu u građevinarstvu, industriji boja, proizvodnji umjetnih masa, stakla i papira.

Riječ je o investiciji tvrtke Calcit iz Kamnika vrijednoj 15,5 milijuna eura, koja će, prema riječima glavnog direktora Calcita Matevža Kirna, ostvarivati godišnju proizvodnju u iznosu oko 400 tisuća tona raznih kalcitnih proizvoda.

Slovenski veleposlanik u RH Vojko Volk bio je zadovoljan postignutim rezultatima te je naglasio kako se u kriznim vremenima treba osloniti na najbliže prijatelje.

– Ekonomije Hrvatske i Slovenije su male, ali su po svim pokazateljima vrlo kompatibilne, što znači da imaju veliku mogućnost suradnje i udruživanja, i ako zajedno kao susjedi ne iskoristimo te mogućnosti, to će onda učiniti netko treći, kazao je veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk na svečanom otvorenju novoizgrađene tvornice kalcitnih punila Calcit-Lika u Gospiću.

Gospićki gradonačelnik Milan Kolić istaknuo je važnost međusobne gospodarske suradnje kroz izravna ulaganja, kao preduvjet bržeg i snažnijeg razvoja obiju država. Također je izrazio zadovoljstvo što su naši susjedi i prijatelji Slovenci odlučili svoju proizvodnju proširiti  u Gospiću, što govori i o prepoznavanju kvalitetnog poslovnog okruženja koje Grad Gospić nudi ulagačima.

– Početak rada tvornice kalcitnih punila označava nove momente u gospodarskom i društvenom razvoju grada. Oni se ogledaju kroz nova zapošljavanja, prijenos i stjecanje znanja i vještina, uvođenje visokih standarda zaštite okoliša, kao i porezne prihode gradskom proračunu, kazao je Milan Kolić.

Župan ličko senjski Milan Jurković je istaknuo kako je ovo druga najveća investicija investicija na području županije.

– Ono što očekujem jest i skori dolazak novih investitora i ulaganja. Danas smo županija u kojoj je ugodno živjeti i raditi, prostor za odmor i uživanje dostupan svima sa svim svojim zemljopisnim i prometnim prednostima, zaključio je Jurković.

Prema riječima direktora Calcit-Like Gregora Šmiteka, očekuje se da će više od 70 ukupne proizvodnje novog pogona odlaziti u izvoz, a u novom pogonu radit će u početku 25 radnika, od kojih je većina iz bivšeg pogona u Ličkom Lešću, dok će se ubrzo zaposliti još 10 novih radnika. Investiciju je djelomično kreditom financirao i HBOR.

L.O.