Otvoreni „Dani hrvatskog šumarstva „ u Otočcu

Nakon što je u Gackom učkom otvorenom učilištu Otočac odrzan stručni skup na temu „250 godina šumarstva u Hrvatskoj“ u gradskom parku u Otočcu u petak predvečer upriličeno je svečano otvorenje „Dana hrvatskoga šumarstva“, koje se inače održava svake druge godine u lipnju. Dani hrvatskog šumarstva tradicionalno se održavaju od 1999. godine, dok se sa održavanjem natjecanja šumarskih radnika počelo još 1964. godine u Delnicima.
Na svečanom otvorenju uz brojne goste i uzvanike, nazočili su gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, zamjenica župana Ličko senjskog Ivana Tomaš, pomoćnik ministra poljoprivrede Domagoj Križaj sa suradnicima, predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske, članovi NO i Uprave hrvatskih šuma i brojni drugi.
Nazočne je pozdravio član Uprave HŠ i predsjednik organizacijskog odbora Ivan Ištok kazavši između ostalog da su ove godine svi koji su vezani za šumarstvo ponosni i sretni jer je ova godina puna jubileja uz šumarstvo ali 250 godina je najznačajnije.

Voditelj UŠP Gospić Josip Dasović istaknuo je da je svima veliko zadovoljstvo što su dobili priliku i čast ugostiti ovu manifestaciju, jako važnu za šumare ali i za sredinu u kojoj se sve to događa.

Nastavak ispod oglasa

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac iskazao je zadovoljstvo što je upravo Gradu Otočcu pripala čast da budu domaćini Danima šumarstva i 250 obljetnici organiziranog šumarstva u RH.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac

„Želja mi je da nakon ove manifestacije i proslave otiđete iz Otočca sa puno lijepih sjećanja i uspomena. Posebno se zahvaljujem Upravi hrvatskih šuma i Hrvatskom šumarskom društvu što su izabrali Otočac za ovu proslavu. Upravo ovaj kraj Ličko senjske županije obiluje prekrasnim šumama kao dio cjelokupnih šuma u Hrvatskoj. Zato osnivanje jedne od prvih šumarija u Krasnu, tada na području Otočke pukovnije skupa sa osnivanjem šumarije u Oštarijama i Petrovoj Gori predstavlja službeni početak organiziranog šumarstva u Hrvatskoj. I otvaranje prvog šumarskog instituta u Krasnom 2005 godine govori o važnosti ovih prostora za sveukupno šumarstvo u Hrvatskoj. Ovakve obljetnice su ujedno i moment kada se prisjećamo svih onih koji su prodefilirali kroz ovaj dugi period, kroz organizirano šumarstvo i dali svoj doprinos da ono danas postiže ovakve zavidne rezultate. Želim Vam mnogo uspjeha u vašem daljnjem radu a natjecateljima mnogo uspjeha u natjecanjima“ – kazao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac.

U ime župana Ličko senjskog i u svoje osobno ime nazočne je pozdravila zamjenica župana Ivana Tomaš.
„Ono što vjerovatno znate je da je Ličko senjska županija najveća u Hrvatskoj sa 5.350 četvornih km, od čega je 58 posto te površine pod šumama. Šuma je naše bogastvo koje stoljećima hrani ovdašnje obitelji i stoga smo uvjereni da će tako biti i dalje jer koliko čujem na dobrom smo putu da se ove nekakve nelogične odredbe promjene i da naši mali drvoprerađivači ponovno zažive i prodišu punim plućima. Moram pohvaliti naših 20 gospodarstvenika koji se bave drvnom djelatnosti i koji zapošljavaju oko 400 djelatnika i oni upravo čine skoro 70 posto izvoza Ličko senjske županije“ – kazala je zamjenica župana Ličko senjskog Ivana Tomaš.
U ime ministarstva poljoprivrede nazočne je pozdravio i Dane šumarstva svečano otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Domagoj Križaj.
Tijekom ova dva dana, bit će prigode da se susretnu ne samo radnici Hrvatskih šuma, već kolege šumari i iz drugih institucija te svi zainteresirani za šume i šumarstvo. U sklopu Dana hrvatskog šumarstva u subotu će u 08,00 sati u gradskom parku u Otočcu započeti Državno natjecanje šumarskih radnika, a potom na Baškim Oštarijama otkrivanje spomen obilježja Šumariji Oštarije s umjetničkim programom i slikanjem milenijske fotografije.
Dražen Prša