Donji Lapac je od danas  bogatiji za sadržaj čija se vrijednost ne očituje u preskupom projektu, nego po namjeni koja je oduševila mlađi naraštaj. Zaklada „Hrvatska bez mina“, uz podršku Općine Donji Lapac i Ličko-senjske županije, upriličila je otvaranje dječjeg igrališta koje se nalazi nadomak Doma kulture „Kraljica Katarina“. O potrebi izgradnje igrališta dovoljno govori podatak po kojemu  OŠ Donji Lapac pohađaju 93 učenika, dok na tome području živi više od 200 mališana predškolske dobi. Na otvorenju igrališta pozdravnim govorom najprije se obratio Miro Tomić, zamjenik načelnika Općine Donji Lapac  i načelnik Ilija Obradović koji su se zahvalili zakladi „Hrvatska bez mina“. Ravnateljica zaklade Marija Breber je u svojem govoru istaknula važnost ovakvih sadržaja, posebice u područjima poput Donjeg Lapca u čijoj se blizini pod minama nalazi površina od  15 km2. Podršku projektu u ime Vlade RH dao je i v.d. ravnatelj Vladinog ureda za razminiranje  Hrvoje Debač, kao i  ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić. Svečanosti je bio nazočan saborski zastupnik dr. Darko Milinović,

predstavnik donatora, Robert Kajušić, predsjednik Upravnog odbora Zaklade HBM, koji je i sam stradao od mine. Župan Milan Kolić u svojem je govoru istaknuo najvažnije dosege današnje svečanosti.

Sigurnost na prvome mjestu

-Ovdje će se djeca igrati u sigurnosti, što je i najvažnija poruka nastojanja Vlade RH da se uklone sve mine zaostale iz Domovinskog rata. Na području naše županije pod minama se nalazi još 141 km2. Osim bojazni za sigurnost ljudi, na tim se područjima ne mogu koristiti šumska bogatstva, poljoprivredne površine i sl. Područje Donjeg Lapca u tome je smislu karakteristično jer se mine nalaze uz samu rijeku Unu, turistički potencijal koji zbog toga nije valoriziran u dovoljnoj mjeri. Kao što je poruka ove Vlade da se Hrvatska ne može razvijati u samo četiri velika središta, tako se Ličko-senjska županija ne može razvijati samo u svoja četiri grada jer svi naši građani imaju pravo na one sadržaje koji život čine kvalitetnijim, zaključio je župan Kolić. Novo igralište blagoslovio je lapački župnik vlč. Dino Rupčić, dok su vrpcu na igralištu presjekli sami mališani.

L.O.