Otvoreno pismo udruge “I mene se pita” – HRT nekorektno prejudicira ulazak Hrvatske u EU

Mnogi su gledatelji središnjeg Dnevnika HRT-a sinoć, na početku emisije ostali šokirani nekorektnim, neprofesionalnim i bezobraznim prejudiciranjem ulaska Republike Hrvatske u EU.  Naime na samom početku Dnevnika voditeljica je doslovno rekla: “19.prosinca Hrvatska potpisuje ugovor o pristupanju EU, čime i službeno u srpnju 2013. Hrvatska postaje 28. članica EU.”  Za uredništvo HRT-a je ulazak u EU očito riješena stvar, a njihovo mišljenje dijeli ( s iznimkom jednog zastupnika) i kompletni saziv Hrvatskog sabora, zajedno s Vladom i Predsjednikom RH. Kakva šteta za tu političku oligarhiju (koja polako, ali sigurno nadmašuje i svoje prethodnike iz CKSKJ) što HRT više nema informacijski monopol, pa je sve više onih koji se iz drugih izvora informiraju o kritičnom i neizvjesnom stanju stvari u tvorevini država zvanoj Europska unija, koja se nalazi pred financijskim i političkim slomom.

Nastavak ispod oglasa

Po svim relevatnim anketama, najmanje polovica hrvatskih građana ne podupire ulazak Hrvatske u EU, a predstoji nam glede toga krajnje neizvjestan referendum, koji se na tzv. “javnoj televiziji” uopće ne spominje. Kao da tih 50% građana ne postoji, kao da svi oni koji ne podržavaju ulazak u EU žive na nekom drugom planetu i ne gledaju televizor, ali zanimljivo je da ipak svi moraju plaćati televizijsku pretplatu. Postavlja se pitanje – kome i čemu?!  Onima koji sustavno krše zakone koje su sami donijeli, a koji su u ovoj državi samo mrtvo slovo na papiru i “ludom radovanje”?!

Naime, u Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, koji je donio Hrvatski sabor na sjednici 7. veljače 2003., broj: 01-081-03-534/2 stoji između ostaloga i  slijedeće:

„U ostvarivanju programskih načela, HR i HTV će osobito informirati javnost o političkim, gospodarskim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, obrazovnim, znanstvenim, religijskim, ekološkim, športskim i drugim događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu, te osigurati otvorenu i slobodnu raspravu o svim pitanjima od javnog interesa“

Čini se kako na Prisavlju ne smatraju da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju pitanje od javnog interesa, ali i taj krajnje idiotski zaključak je njihovo uređivačko pravo, no naše je pravo i obveza onda javno upitati: “Što je to pitanje od javnog interesa, ako ne prvi obvezujući referendum nakon 20 sušnih godina hrvatske kvazidemokracije, vladavine korupcije, nepotizma, gaženja ljudskih prava, a što je kroz sve te godine podržavala i državna televizija, vješto izbjegavajući progovoriti istinu o svemu; istinu koju smo morali doznavati na nezavisnim internetskim portalima i malim televizijskim kanalima.

Čaša strpljenja hrvatskih televizijskih gledatelja se sve te godine bespomoćno punila lažima i poluistinama koje su nam prezentirali s HRT-a, a svi oni urednici i voditelji koji su se usudili progovoriti o onome što zaista tišti hrvatski narod, bili su naprasno smjenjivani ili im je ponuđen manje eksponiran televizijski posao. Hrvatskim aktivistima i borcima za ljudska i demokratska prava se ta čaša najkasnije danas prelila. ZAHTIJEVAMO povodom objavljivanja ove dezinformacije javnu ispriku urednika HRT-a i službeni demantij u jednom od slijedećih Dnevnika  te hitan početak javne televizijske rasprave o ulasku u EU, kao i prekid iznošenja laži da Hrvatska postaje članica EU jer pred nama je ponavljam, krajnje neizvjestan referendum koji će pokazati pravu volju hrvatskog naroda o ulasku u slijedeće integracije nakon izlaska iz one jugoslavenske.

U svim slijedećim informativnim osvrtima na datum ulaska u EU, zahtijevamo stoga u sličnim voditeljskim izjavama obavezni dodatak – „ako to odluče hrvatski građani na referendumu“.

 

U ime udruge “I mene se pita”,

Romano Sole, predsjednik

 

* Sporni večerašnji Dnevnik možete pogledati na ovom linku: www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=119&cHash=1