Kao i svake godine Grad Gospić će se pridružiti najvećoj volonterskoj akciji na svijetu pod nazivom „Sat za planet Zemlju“. Tom prigodom će se ugasiti javna rasvjeta na Trgu Stjepana Radića ove subote, 25. ožujka 2017.godine, u vremenu od 20:30 do 21.30 sati.
Organizator ove najveće međunarodne priredbe je WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode koja već desetu godinu za redom organizira Earth Hour. Sve je započelo još 2007. godine, kada je ugašena javna rasvjete u australskom Sydneyu, pri čemu su stanovnici toga grada poslali poruku svijetu o potrebi podizanja svijesti zbog štetnosti klimatskih promjena.
Samo dvije godine kasnije, „Sat za planet Zemlju“ u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine u ovoj akciji sudjelovalo 178 zemalja, a među njima i Hrvatska. Prošle godine je ugašeno svjetlo u 68 hrvatskih gradova, među kojima je bio i Gospić. Matematički gledano gašenjem rasvjete na sat vremena učinci uštede su jedva zamjetni, ali je glavni cilj ove akcije osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo. Zato posljednje subote u ožujku, od 20:30 sati, sat vremena isključujemo javnu rasvjetu, ali i rasvjetu u domovima, kako bismo se pridružili ovoj akciji.

L. O.