Ove subote na Velebitu se održava manifestacija atraktivnih vještina

Sve je spremno za natjecanje u povlačenju trupca („šlajsu“) i natjecanje kosaca iz Licko-senjske županije koje Konjički klub „Ana“ iz Senja ove subote priređuje u mjestu Francikovac. Na  u Ošijem Polju će se 15. rujna moći vidjeti mnoge drevne vještine, uz bogat i raznolik program. Sve je više poklonika ove šlajsa koja se i danas koristi pri sječi šuma i izvlačenju trupaca. Osim najjačih konja u sklopu natjecanja održat će se i olimpijada starih sportova na kojoj će sudjelovati najjače muške i ženske ekipe iz ovoga dijela Hrvatske. Na manifestaciji ručne košnje najavljene su  skupine Kuprešaka i Gospićana. 

Predsjednik KK „Ana“ i poznati uzgajivač konja Jure Turina u razgovoru ističe neke detalje ove atraktivne manifestacije.

Nastavak ispod oglasa

-Uvijek ističem kako je upotreba biča u radu s konjima strogo zabranjena! Tako je i na svim natjecanjima i manifestacijama koje organizira naš klub. Planinski dio Hrvatske oduvijek se ponosio  s vlakašima, šlajserima i vrhunskim kirijaškim konjima. Uvjeren sam da ćemo 15. rujna u Francikovcu svjedočiti dijelu prastare i  iskonske tradicije ličkog ruralnog života i vještinama naših kirijaša i šlajsera. Svoje sudjelovanje već su prijavili mnogi poznati uzgajivači konja i vlasnici. Očekujemo do 40 pari vrhunskih grla uvježbanih za povlačenje trupaca, rekao nam je Jure Turina.

M.S.