Ove subote održava se manifestacija „Tragom zbjega lovinačkog kraja“

0

Zajednička manifestacija planinara, branitelja i mnogih građana ovoga će vikenda obilježiti 29. obljetnicu Lovinačkog zbjega. Članovi Planinarskog društva Željezničar iz Gospića i Udruga hrvatskih dragovoljaca iz Lovinca će 19. rujna na području Južnog Velebita podno Svetog brda održati zajedničku manifestaciju pod nazivom  „Tragom zbjega lovinačkog kraja“. Toga dana će se održati pohod i misa za poginule hrvatske branitelje. Planinarski pohod „Tragom zbjega lovinačkog kraja“ pokrenulo je Planinarsko društvo Željezničar 2008. godine, a počasni pohod poginulim braniteljima na Velebitu SJP Grom iz Karlovca i Planinarsko društvo „Gora“ iz Zagreba 2018.

Zbog epidemiološke situacije ove godine organizatori su dogovorili da se pohodi održe u zajedničkoj organizaciji, a prema svemu sudeći će tako ostati i ubuduće jer je cilj da se dostojno obilježavaju najteži ratni dani za stanovnike ovog kraja i obrane Hrvatske. Naime, 24. rujna 1991. godine oko tisuću stanovnika Lovinca, Svetog Roka, Ričica i okolnih sela morali su u zbjeg preko Velebita kako bi spasili svoje živote od pomahnitalih  četnika potpomognutim snagama tzv. JNA. One koji to nisu učinili četnici su mučki ubili i zapalili zajedno s kućama. Poznato je da su na Velebitu za vrijeme Domovinskog rata glavne strateške položaje držale specijalne postrojbe MUP-a i Velebitske satnije i da je na obrambenim zadacima poginuo velik broj hrvatskih branitelja. Zato su prije tri godine SJP „Grom“ iz Karlovca u suradnji s Planinarskim društvom „Gora“ iz Zagreba počeli odavati počast poginulim braniteljima na Velebitu na način organiziranog pohoda koji je završavao svetom misom kod Jurjević stanova. Planinarima koji imaju tri i više pohoda dodijeliti će se prigodne značke.

Oglas

Ove godine zbog epidemioloških problema pohod neće početi s okupljanjem u određeno vrijeme iz jednog mjesta nego će svaka grupa ili pojedinac dolaziti iz više različitih pravaca: Bunovac, Egeljac, Mali Halan, Libinje, Paklenica…Nakon pohoda na Sveto Brdo (oni koji to žele i imaju fizičke mogućnosti) kod Jurjevića stanova održati će se u 14 sati misa za sve poginule i preminule branitelje Velebita. Polaganje cvijeća, vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika braniteljima izvršit će svaka grupa posebno po dolasku ili povratku.

U ime organizatora iskusni lički planinar Tomislav Čanić pozvao je sve branitelje, planinare i sve ljudi dobre volje da se jave organizatorima pohoda u svojim mjestima kako bi uveličali ovaj događaj.

L. O.