Pošast ovisnosti tema je o kojoj se sve više govori. Bez obzira je li riječ o duhanskoj, alkoholnoj ili ovisnosti o drogama, problemi koje ove štetne navike ostavljaju na svakog tko se s njima „druži“ odavno je nadišao tek individualnu širinu i predstavlja problem društva u cjelini. Na prevenciju i odvikavanje troše se nemala sredstva u svijetu, ali ne i u RH. Podatke o svim vrstama ovisnosti u Ličko-senjskoj županiji marljivo prikuplja i proučava mr. Viktor Božičević, psiholog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji ističe:

Viktor Božičević
Viktor Božičević

-Stanje ovisnosti među mlađom populacijom u 2014. i nije toliko crno. Najveću potrošnju opijata imali smo 2009. Od onda sve intenzivnije provodimo preventivne programe pa je trend porasta zaustavljen i mogu reći da je u daljnjem opadanju. Pri tome govorim o tz. legalnim drogama, duhanu i alkoholu. Ilegalnih droga po našim istraživanjima imamo vrlo, vrlo malo, ili boje reći da ih gotovo niti nemamo. U anketama i kroz razgovore s učenicima Srednje strukovne škole u Gospiću doznali smo da su neki potrošili ekstazi ili popušili „joint“. S obzirom na daljnja saznanja, prije bih rekao da su se ti mladi ljudi željeli prikazati važnima, nego li da je riječ o stvarnom korištenju droge. Pažnju trebamo više obratiti na uživanje duhana i alkohola. Tu je situacija daleko teža. Alarmantno je da se u osnovnih škola skoro 40% učenika „igra“ s duhanom i alkoholom, što je strašno veliki broj. Podaci iz 2001. iz istraživanja odraslih pokazuju da više od 40% odraslih redovno puše i svakodnevno se opijajuju. Ako napravimo projekciju na razini županije, svako dana proda se najmanje 16 tisuća kutija cigareta, a danas će se potpuno napiti oko 10 tisuća punoljetnih osoba. Ovo potonje implicira probleme na poslu, u prometu, obiteljsko nasilje itd., a da ne govorimo koliko to šteti zdravlju, ističe mr. Božičević. Što se tiče konzumiranja legalnih droga u 2014. među mladima mr. Božičević naginje optimizmu.
-Bilježimo trend laganog opadanja broja konzumenata duhana i alkohola nakon kritične 2009. Zanimljivo je da su djevojke u srednjim školama u potrošnji duhana stigle i čak prestigle dečke! Podaci istraživanja u 2014. još nisu potpuno obrađeni, ali srećom bilježimo lagani pad potrošnje alkohola i droge među mladima.
Pitamo čini li društvo dovoljno da bi prevencija davala još bolje rezultate.
-Koliko god činili, uvijek se može više i bolje. Uzmimo u obzir brojke. Lani se za različite projekte prevencije i suzbijanja svih vrsta ovisnosti utrošilo u Hrvatskoj oko 6.7 milijuna kn. To su plaće za oko 500 visoko obrazovanih ljudi, publikacije, stručna literatura, putovanja i ostali materijalni troškovi. To nije dovoljno, a dugoročno gledano to je ipak najisplativija investicija. Daleko nas manje stoji, sve to, nego li posljedice koje droga, alkohol i duhan imaju na zdravlje ljudi, na njihovu radnu sposobnost, obiteljski život i ostale popratne štetne posljedice, zaključio je mr. Viktor Božičević.
M. S.