PLITVIČKA JEZERA-„Sve je skoro pa savršeno“ parafrazirao je  prvi turistički dan srpnja glasnogovornik NP Plitvička jezera Ognjen Borčić. Dnevna dinamika od skoro 15 tisuća posjetitelja, dobra organizacija rada, ljubazno osoblje, u funkciji je restoran „Lička kuća“…  Treba li još?

glasnogovornik Borčić
glasnogovornik Borčić

– U prvim danima srpnja očekujemo pola milijuna posjetitelja, što je za oko 14% više nego li prošle godine u ovom razdoblju. Tako nam se sada u pola godine „događaju“ brojke koje nismo dosegli npr. cijele 2000. godine. Nezahvalno je prognozirati, ali pretpostavljam da ćemo ove godine ako se ovako nastavi  zabilježiti puno više gostiju nego li lani kada nas je posjetilo preko 1.2 milijuna ljudi iz doslovno cijeloga svijeta. Najvažnije je da su naši posjetitelji zadovoljni sa svime, uz naše stručno pomno praćenje održivog bio-odnosa čovjeka i prirode. Neki novinari vole uspoređivati cijene u parku i na Jadranu. I u tom smo smislu vrlo konkurentni, naglašava  Ognjen Borčić. S obzirom da se u tek prosječnom kafiću Primorja i Dalmacije (izuzmimo Dubrovnik i slične elitne destinacije) domaće pivo plaća po 20 kuna, a kava 10-12 kuna, onda su Plitvička jezera, uz sve svoje atribute turističkog bisera, i po većini  cijena tek samo u „zlatnoj sredini“. Ovo potvrđuju i razgovori  s  turistima iz Japana, Njemačke i Engleske  od kojih smo dobili  informacije po kojima su za njihovog prosječnog građanina cijene u Plitvičkim jezerima čak  ispod  tamošnjeg prosjeka. Ovome treba vjerovati jer sve što gosti iz spomenutih država konzumiraju u Plitvicama, kod njih doma u prosjeku iznosi barem 30-50% skuplje.

Zemljopisni položaj Plitvičkih jezera sve je više ishodišna točka za mnoge okolne destinacije. Tako ćemo goste stacionirane na prostoru parka zateći ovih dana  i u dnevnim posjetima Memorijalnom centru „Nikola Tesla“, Karlobagu, Senju, NP Sjeverni Velebit, NP Paklenica, Parku prirode  Velebit.

H.J.