Ovogodišnja „Jesen u Lici“ rekordna po svim pokazateljima!

U poslijepodnevnim satima danas će vrijedni izlagači i ostali sudionici 19. Jeseni u Lici započeti napuštati veliki šator na Trgu Stjepana Radića u Gospiću. Tijekom tri dana trajanja ova sajamska priredba s međunarodnim predznakom pokazala je svu raskoš ljudskog truda i ideja prožetih tradicijom i željom da se pokažu rezultati na koje usitinu trebamo biti ponosni.

Svake godine Ličko-senjska županija i Lička razvojna agencija (LIRA) nastoje učiniti iskorak u sadržajnom i organizacijskom smislu. To se ove godine osjetilo snažnije nego li inače. Gospić je tijekom tri dana bio Hrvatska u malom jer su nas pohodili izlagači iz svih hrvatskih županija, ali i iz Slovenije, Srbije, Makedonije i BiH. Uz rekordan broj izlagača vidjeli smo i rekordan broj KUD-ova i folklornih družina. Svojim dolaskom su nam čast ukazali i umjetnici iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Vladimir Nazor“ iz Sombora koji su prikazali ručne radove u svili i posebno lijepu grnčariju. Po prvi puta su nas razveselili i mali zadrugari gospićke osnovne škole dr. J. Turića koji su okupljeni oko zadruge „Vodarica Marta“ pokazali s koliko ljubavi izrađuju ručne radove i bave se eko-poljoprivredom. Vidjeli smo i dječju radionicu vrtića „Pahuljica iz Gospića. Hrvatska poljoprivredna agencija bila je Ličko-senjskoj županiji vrijedan i strulan suorganizator  na 2. izložbi buša i 8. izložbi ovaca lička pramenka. Potvrdilo se kako OPG-i proizvode sve kvalitetniji med, voćne rakije i sireve. Promovirane su vrijedne knjige, a pred prepunom dvoranom kina „Korzo“ prikazan je promidžbeni film koji je likom i glazbom uresila popularna violončelistica Ana Rucner. U nepune četiri minute filma sažimaju se ljepote Gospića i Like kojih ponekad nismo niti svjesni. Od Visočice, preko jezera i rijeka, šuma, pa do urbanih detalja. Dugotrajni pljesak prepune dvorane najbolji je stimulans da Turistička zajednica Grada Gospića nastavi s promidžbom i na ovaj način. Bio je ovo, uz modnu reviju, svojevrsni „šlag na torti“, detalj koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Na otvaranju ove po broju posjetitelja rekordne manifestacije vidjeli smo i najljepšu Hrvaticu, našu Teu Mlinarić iz Senja. Novu ulogu javne osobe Tea je shvatila ozbiljno i svojom je pojavom udahnula novo i ljepše ozračje ionako prelijepe ličke jeseni. Kako je tijekom čina otvaranja rekao predsjednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković njegovanje tradicije kroz rad brojnih OPG-a i udruga izvrstan je način za očuvanje hrvatskog identiteta.

Ovogodišnja Jesen u lici dokaz je da nema nezamjenjivih u bilo kojoj branši i vječiti oportunisti bi već jednom trebali shvatiti da je mnoštvo izlagača i posjetitelja najbolja potvrda vrijednosti i sve veće kvalitete Jeseni u Lici koja je ispunila sva očekivanja. Dolaze sve mlađi izlagači, organizacijske nove ideje i Jesen u Lici se poput živog bića razvija, raste i poprima razmjere i konture koje ne daju mjesta sumnji kako je riječ o priredbi koju nam valja s ponosom isticati!

L.O.