Naziv, a ujedno i tema ovogodišnjeg likovnog simpozija u Karlobagu koji je počeo u ponedjeljak 3. kolovoza je “Stol u Kavi“.
Držeći se ovogodišnje teme rad će se odvijati u dvije faze. Prvu fazu će odraditi djeca kroz radionicu mozaika. Izrađivat će podnicu stola odnosno postament za stol. Motiv podnice stola koji će djeca raditi je zodijak odnosno 12 simbola horoskopskih znakova.
Nešto više o samom načinu rada rekao je slikar, mozaičar i voditelj simpozija Sergije Mihić: „Na prijašnjim simpozijima mozaike smo izrađivali tvz. direktnom metodom. Ove godine sam odlučio raditi drugom tehnikom odnosno indirektnom metodom. Kako bi bilo jasnije: direktna metoda je neposredno postavljanje tesera odnosno kockica mozaika u željenu formu, dok se indirektnom metodom tesere postavljaju na karton koji je izrađen zrcalno , te se po završetku apliciraju na željenu fiksnu ili nefiksnu podlogu . U našem slučaju to je postament stola.“
Drugu fazu izrade stola završit će umjetnik krajem ljeta te će na taj način mediteranski krasiti još jedno umjetničko djelo. Sergije nadalje ističe: „Mediteranski vrt Kava je zaštićeno i registrirano kulturno dobro te je raspored detalja i predmeta u prostoru vrta pomno osmišljen i dio je projekta „Mediteranski vrt Kava“ koji je odobren od Ministarstva kulture RH. Tako će naš stol, po završetku rada, biti postavljen na točno određeno mjesto.“
„Tema simpozija je višestruko simbolična i predstavlja višeslojnost svih ljudskih odnosa, koji se kontinuirano odvijaju za stolom. To su odnosi smješteni u okvir ljudskog postojanja, od rođenja do smrti“ naglasila je predsjednica udruge “Otvoreni atelier” Marina Mihić.
Prije nekoliko godina započela je suradnja s Učiteljskim fakultetom iz Gospića, a nastavljena je suradnjom s današnjim učiteljima, a nekadašnjim studentima fakulteta Tamarom Lujić, Anom Štimac i Danijelom Čorićem, tako da je u radu s djecom osigurana visoka kvaliteta edukativnih i odgojnih standarda.
L.O.