Nedavno osnovani Paraglajding klub „Sokolovi„ iz Vrhovina u svojem relativno kratkom postojanju rade značajne pomake u razvoju zrakoplovnog sporta, paraglajdinga u Ličko-senjskoj županiji. Kroz svoje djelovanje u „Zrakoplovnom Savezu Ličko-senjske županije“ ovaj savez u zakupu ima dva paraglajding poletišta u Gackom polju, Gašparac i Godaču. Daljnji iskorak „Sokolova“ je, unatoč malom broju letača, odlično prošlogodišnje treće mjesto ukupnom broju letova u RH te ukupno najduži prošlogodišnji let nekog HR pilota što je ostvario naš pilot Josip Dujmović Jopy s ukupnim letom od 128,5 km, trajanjem leta nepunih osam sati na letjelištu Sorica u Sloveniji.

Vezano uz ovaj atraktivni sport razgovarali smo s voditeljem kluba Mariom Bobincem. Kako ističe „Slijedom letačkih aktivnosti te zainteresiranosti potencijalnih kandidata Paraglajding klub „Sokolovi„ je od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo tražio i dobio „Potvrdu o odobrenju organizacije za osposobljavanje pilota parajedrilice“. Za dobivanje potvrde potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta, a najvažniji uvjet je postojanje nastavnika letenja. Stekao sam potrebne kvalifikacije i dozvolu za obuku pilota parajedrilice na instruktorskom tečaju u Sloveniji te sam nostrifikacijom dozvole pri HR Agenciji za civilno zrakoplovstvo udovoljio uvjete za pokretanje škole u RH, ističe Mario.

Uz školu u Vrhovinama, gdje je odgovorni rukovoditelj i voditelj osposobljavanja Mario je i voditelj osposobljavanja u Paraglajding školi „ Pegaz“ Sinj, jednoj od naših najstarijih škola paraglajding letenja. Važno je i reći da su se Vrhovine otvaranjem ove škole svrstale uz malobrojna mjesta u RH koja imaju školu letenja, te da je to jedina škola u ovom djelu RH.
Ovaj klub trenutno broji svega pet stalnih članova, a zanimanje potencijalnih paraglajdera je stalno. „Sokolovi“ će u kolovozu na državno natjecanje i stoga vrijedno treniraju. Poželimo im sreću i pogodne klimatske uvjete!!!

L. O.