Nadomak Gospića na  površini od 86 ha nalazi se park-šuma Jasikovac. Ime je dobila po generalu Jasyku koji je kao visoki austro-ugarski časnik u prvoj polovini 19. stoljeća  pokrenuo sadnju drveća  park-šuma Jasikovac na dotadašnjoj močvarnoj vrištini. Ubrzo je šuma postala poznato izletište i šetalište Gospićana. U Jasikovcu je 1900. godine odigrana prva tenis-utakmica u ovom dijelu Europe, osnovan je tada i najstariji tenis klub u Hrvatskoj, Gradski tenis klub “Gospić 1900”.

Lička ekološka akcija (LEA) iz Gospića pokrenula je ekološku akciju “SOS za Park-šumu Jasikovac” s ciljem obnove i revitalizacije ovoga vrijednog područja. Grad Gospić je preko nekolicine svojih poduzeća i udruga započeo cjeloviti projekt uređenja Jasikovca. Usporedo se u to vrijeme u staroj šumi  vraćao onaj sportsko-rekreativni agens koji je zapravo krajnji cilj  ove  priče. Počele su se organizirati biciklističke utrke i cross nadmetanja, na uređene i tada neuređene šumske aleje vratili su se ljubitelji prirode i šetači. Najveći dio ove uspješne priče ipak pripada poduzeću „Komunalac“ čiji nam je direktor Milan Mataija-Mikač pojasnio niz detalja vezanih uz ovaj projekt.

-Cilj projekta je ponovno vraćanje ovdašnje flore i faune našim građanima. Uz mnoge sadržaje napravili smo dječje igraonice, postavili klupe, stijenu za penjanje, sportske sprave, promatračnicu za ptice, sjenice, kućice-bungalove, gotovo 40 rasvjetnih tijela na 1 400 metara udaljenosti koja struju dobivaju iz dva solarna panela. Također je asfaltirana nova pristupna cesta. Ukupna vrijednost izvedenih radova je oko tri milijuna kuna, od čega je dva milijuna bespovratnih sredstava Europske unije, a prestala sredstva su od strane Grada Gospića. Najveći dio poslova je izvodio naš „Komunalac“, u suradnju sa svojim partnerima.

Naredne godine ćemo instalirati WC-e. Ono što moram naglasiti jest činjenica po kojoj šuma zahtjeva odrađena pravila ponašanja. Već nam je oštećena jedna „pametna klupa“ i dijelovi dječjeg igrališta, neki nemarniji ljudi posvuda bacaju smeće, a staze u Jasikovcu su se počele koristiti za quad-vozila i cross motore. Ova park-šuma je naše bogatstvo i nije namijenjena za moto-sportove, kaže Milan Mataija-Mikač.

„Komunalac“ je na zadnji natječaj EU za realizaciju sličnih sadržaja aplicirao još pet projekata i svi su dobili „zeleno svijetlo“. U iznosu  većem od 3,7 milijuna kuna uskoro počinje realizacija pet poučnih staza u okolici Gospića:  Derale-Lika, poučna staza Krčmar u Smiljanu, poučna staza Ćukinov put-Budački most, poučna staza Veliki Žitnik-Dunjevac i poučna staza Medak-Vrebac. Mataija ističe kako će novi sadržaji biti od velike važnosti za Gospić.

-Završetkom ovih projekata  grad Gospić će dobiti nove turističke sadržaje na korist cijele društvene zajednice. Izuzetno smo zadovoljni odobrenim projektima, zahvaljujem se na odličnoj suradnji stručnim suradnicima i svima koji su sudjelovali u izradi navedenih projekata koji će provedbom našim sugrađanima omogućiti korištenje šumskih prostora kroz nove sadržaje te tako dajemo i doprinos u razvoju turističke ponude našeg Grada!

M.S.