Mnogi lovci tvrde(i treba im vjerovati) kako lov ne bi bio uzbudljiv bez pasa. Kažu da čak ni trublje sv. Hubertusa ne mogu nadjačati strast lova kada  lovištem odzvanja lavež pasa koji gone divljač. Četveronožni su pomagači lovaca već nekoliko mjeseci izvan terena, a jedna od aktivnosti vezanih uz lov na divlje svinje jesu kinološke utakmice. Tajnik Kinološke udruge „Velebit“ iz Gospića Ivica Orešković pasionirani je ljubitelj kinologije i lova pa svemu ovome pristupa s puno ljubavi i truda. Kao  već dugi niz godina, ova će udruga početkom ljeta organizirati kinološku utakmicu.

Ivica Orešković
Ivica Orešković

-Planiramo 13. lipnja održavanje nacionalne utakmice pasa goniča glasnog gona u radu na divlju svinju u gateru. Lani smo u istom gateru u Vrepcu imali uspješno natjecanje sa 24 psa, pa se nadamo da će ove godine natjecanje biti organizacijski još bolje. Očekujemo nastup 30-ak pasa iz cijele Hrvatske. Pretežno je riječ o autohtonim pasminama posavski, balkanski  i  istarski gonič, a bude i poneki trobojac. Na ovakve događaje uglavnom dolaze ljudi koji imaju vrhunske i provjerene pse. Uspješno ih koriste po zimi u lovu, a nakon sezone pse redovno treniraju u gaterima. Uvjeti za pristup ovakvim utakmicama su prilično zahtjevni. Psi moraju biti čistokrvnih pasmina, s rodovnicima Hrvatskog kinološkog saveza, moraju imati položen ispit prirođenih osobin i biti  redovno cijepljeni. Treba znati da susreti lovačkih pasa sa veprovima u gateru nisu bezazleni. Tako se i lani dogodilo da je vepar kljovom „rasparao“ jednog malo agresivnijeg psa. Pas je preživio jer na svakom ovakvom događaju imamo dežurnog veterinara, pa je taj pas spašen i dalje ide u lov, pripovijeda Ivica. Kinološka udruga „Velebit“ ima 33 aktivna člana sa 50-ak kvalitetnih pasa. Prijave za ovu utakmicu stižu iz cijele Hrvatske. Javljaju se  i vlasnici pasa jamara, ali je u organizacijskom smislu idealan broj pasa na jednoj utakmici je do 30.

-Pravila za ovakve utakmice su prilično stroga, a sve nadgleda ovlašteni sudac. Kada pas uđe u gater ima 5 minuta vremena da bi pronašao divlju svinju. Potom treba oblajavati oko divljači 10 minuta, što bi  i stvarnim  lovnom okolnostima bilo vrijeme kada lovac može stići do toga mjesta da bi ustrijelio divljač. Ako pas tako postupi položio je ispit!

Prošle godine je kinološka utakmica privukla gotovo stotinu lovaca i znatiželjnika koji su u ograđenom gateru promatrali sraz vepra i lovačkih pasa. U uobičajenim, lovačkim okolnostima odzvanjali bi puščani hici, dok oko gatera škljocaju foto-aparati da bi prenijeli barem djelić prirodnog ambijenta i situacija koje se u prirodi događaju već tisućama godina.

M.S.