Rijeka Gacka već dugi niz godina čuva primat najkvalitetnije salmonidne vode u Europi. Posebno čuvena po potočnoj pastrvi Gacka je bila i ostala pravi ribički raj kojega svake godine posjećuje sve više ribolovaca iz cijelog svijeta. Da bi ova „ljepotica boje opala“ uvijek bila krcata potočnom pastrvom uvelike doprinosi Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću. Ovaj centar osnovali su 2006. godine Grad Otočac, Hrvatska gospodarska komora, Institut Ruđer Bošković i poduzeće Gacka d.o.o. Novo uzgajalište sagrađeno je na neiscrpnom vrelu na mjestu starog ribogojilišta na Kostelki, pritoci rijeke Gacke. Centar je mjesto znanstvenog i stručnog istraživanja, mjesto uzgoja mlađi potočne pastrve za poribljavanje krških voda. Direktor ove ustanove je Valentino Hršak. O uzgoju pastrve, od ikre do samostalne ribe, Valentino zna sve pa nas laike doslovno „zasipa“ obiljem podataka. Hvatamo samo ono što nam je lakše za zapamtiti.

-U centru više ne uzgajamo riječne rakove jer je to bio dio sadržaja u početku realizacije projekta. Glavnina naših aktivnosti zasnovana je na uzgoju potočne pastrve. Godišnje od matica dobijemo oko pola milijuna komada ikre. Poribljavamo rijeku Gacku i ove smo godine ubacili oko tri tone pastrve čija je težina po komadu od 500 grama na dalje, rekao nam je Valentino.

Besprijekorno čista Gacka tako svake godine postaje novi dom mnogih potočnih pastrva. U gornjem toku Gacke vrijedi princip „ulovi i pusti“, što su rado prihvatili brojni ribiči, posebice stranci. Domaći ljubitelji ribolova ipak više vole donesti doma pokoji ulovljeni primjerak potočne ili kalifornijske pastrve. Manje kao dokaz da su bili u ribolovu, a više kao blagdan za nepce jer pastrva iz Gacke po ocjeni mnogih gurmana-nema premca!

M.S.