-
-

SENJ – Jučer je u Dječjem vrtiću „Travica“ u Senju bilo živo, ali i poučno. Pčelari senjske udruge pčelara „Drača“ posjetili su mališane i održali im radionicu o životu pčela, a također su im i zorno prikazali proces vrcanja meda.

Za većinu djece od njih oko 90, koliko ih je bilo prisutno na radionici, kao i za neke tete, bilo je ovo prvo iskustvo sa cijelim procesom dobivanja meda.

Djeci je prezentirana jedna „kućica“ za pčele, odnosno jedna košnica sa svim svojim dijelovima. Vidjeli su kako izgleda pčelarsko odijelo, a u apisariju, odnosno školskoj košnici,  pokazane su im žive pčelice radilice, matica, trutovi, te pčelinje leglo.

Djeca su imala mnogo pitanja, na koja su im pčelari odgovarali, a najviše od svega im se svidio dio kada su sami, svojim rukicama otkapali saće, pripremali okvire za vrcanje i zatim vrcali med od vriska. Svojski su se trudili okretati vrcaljku kako bi med potekao, a kada se to i dogodilo uslijedilo je pravo oduševljenje.

Ovom radionicom pokušalo se osvijestiti kod djece važnost pčela u prirodi, kao i uvrštavanje meda u svakodnevnu prehranu. Nekima se cijeli proces toliko svidio da su rekli kako će kada narastu biti pčelari, što je odraslim pčelarima bilo posebno drago za čuti.

Pčelari su ispred Udruge podijelili svakom djetetu jedan mali važić meda, a počastili  su ih i keksićima od meda-medenjacima.  Za vrtićku kuhinju donirali su u ime svih članova udruge med za čaj i doručak.

                                                                                                                     L.O./Ines Žarković