„Pčelice“ su opravdale svoje ime!

GOSPIĆ-Već smo javljali kako je Udruga „Pčelice“ prijavila  građansku akciju pod nazivom „Druženjem do jednakosti u sportu i igri“ u programskom području „Naš doprinos zajednici“ Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita. Cilj natječaja „Naš doprinos zajednici“ je pružiti podršku građanskim akcijama u lokalnoj zajednici kojima se podiže razina kvalitete življenja  kroz poticanje aktivnog građanstva i korištenje lokalnih potencijala.  Upravni odbor Zaklade prihvatio zaključak Komisije za procjenu kvalitete građanskih akcija te je odobravaju financijsku podršku. Tako će se ova građanska akcija provesti zahvaljujući financijskoj podršci  Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Predsjednica „Pčelica“ je Željka Šikić koja nam pojašnjava detalje ove priče.
-Cilj naše akcije „Druženjem do jednakosti u sportu i igri“ jest urediti dvorišno igralište stambene zgrade Uglovnica i samo dvorište, kako bi djeca svoje slobodno vrijeme provodila u ljepšem prostoru. Upravo ta djeca koja se okupljaju u dvorištu i provode vrijeme u igri i vježbanju različitih sportova bili su nam poticaj za prijavu akcije. Za sam prostor dvorišta planirano je napraviti klupe i stolove od paleta, koševe za smeće, te oslikati vanjski zid. Što se tiče terena za sport planirano je napraviti i postaviti rukometne golove, promijeniti mrežice na koševima i promijeniti žičanu ogradu oko terena. Također se nadamo uz glavnu akciju provesti i akciju čišćenja dvorišta zgrade. Akciju aktivno podržava Grad Gospić koji nam rješava eventualne probleme na koje nailazimo. Također je u planu da Grad nabavi i postavi ljuljačku za djecu u dvorištu Uglovnice.

-Što je do sada napravljeno?

-Uz podršku dobrih ljudi našeg grada napravili smo slijedeće: Na  Peradarskoj farmi „Lički Novi“ pripremili smo namještaj od paleta kojeg treba još dodatno prefarbati i zaštititi. Obitelj Jelača dala nam je na korištenje prostor i potrebne alate te su nam i sami jako pomogli prilikom obrade paleta i ovim im se putem od srca zahvaljujemo. Također nam je gospodin Matija iz Sklepaj.me nesebično davao precizne upute kako se radi s paletama. Golove za mini rukomet izradili su nam i pripremili radnici tvrtke N.S.B. d.o.o. i njima jedna velika hvala od srca. Također tvrtka Vrkljan d.o.o. pruža nam nesebičnu podršku ne samo sada u ovoj akciji već kad god nam treba podrška u materijalu na njih možemo računati. Uređenje zida i njegovo likovno rješenje napravit će nam Marko Zdunić i vjerujemo da će odlično ispasti. Tako smo za sada pripremili golove za mini rukomet, namještaj od paleta a koševi za smeće se izrađuju. U petak poslijepodne planiraju se napraviti mini akcije bojanja namještaja i pripreme zida. U subotu, 19. rujna 2015. provest će se građanska akcija u samom dvorištu s početkom najkasnije u 11 sati. Sve što smo zamislili nastojat ćemo provesti uz veliku podršku Rukometnog kluba Gospić, Grada Gospića, članova Udruge „Pčelice“, eko-grupe OŠ dr. Jure Turića i učenika, Udruge DND Gospić, te stanara stambene zgrade Uglovnica i svih zainteresiranih građanki i građana. Smatramo da je na ovaj način i provođenjem ove akcije Udruga „Pčelice“ dobila mogućnost  na neki način vratiti lokalnoj zajednici podršku i pomoć koju joj lokalna zajednica pruža u njezinu radu. Nadamo se da će ova prva naša akcija doista biti jednokratna akcija koja potiče na aktivizam, poboljšava kvalitetu življenja ili općeg dobra u lokalnoj zajednici uz podršku pojedinaca u lokalnoj zajednici koji na prepoznati problem odgovaraju dobrovoljnim volonterskim radom, znanjem ili materijalnim dobrima kako to ističu u Zakladi „Kajo Dadić“, rekla nam je predsjednica „Pčelica“ Željka Šikić.

H. J.