Gojko-Crnkovic-predsjednik-PS-LSŽ-i-PD-Škamnica
Gojko-Crnkovic-predsjednik-PS-LSŽ-i-PD-Škamnica

Proljetos je u prostorijama Općine Brinje za sve građanske udruge sa područja Brinja održana prezentacija natječaja Zaklade Kajo Dadić iz Splita pod nazivom “Naš doprinos zajednici”. Nakon održane prezentacije, udruga PD Škamnica, pod vodstvom predsjednika Udruge Gojka Crnkovića i uz osobni angažman članice Udruge Marije Sertić, odlučila se na navedeni natječaj prijaviti sa građanskom inicijativom za obnovu seoskog bunara u Brinjskoj Kamenici. Planinari su natječaj uspješno prošli te su im odobrena sredstva u iznosu od 12.850,00 kn. 

Cilj ove građanske inicijative koja će se provoditi u periodu od 20.07. – 20.08.2014. godine je omogućiti mještanima Brinjske Kamenice pristup i dugoročnu dostupnost pitke vode. Seoski bunar je izgrađen 1930. godine te je posljednji puta obnovljen 1985. godine, a godinama je korišten za potrebe lokalnog stanovništva. Više puta se bunar obnavljao i čistio, međutim tijekom vremena došlo je do potrebe za značajnijim zahvatima budući da je temelj napukao, a gornji plato zarastao mahovinom i sitnim raslinjem te više nije bio siguran za korištenje.
Glavni akteri ove inicijative, Gojko Crnković i Marija Sertić, naglasili su da iako se radi o malim sredstvima koje je Udruga dobila, pozitivna je stvar da se PD Škamnica prvi put prijavila na neki natječaj i ujedno prošla što im je dalo poticaja za daljnje djelovanje i prijave na nove natječaje. Svojim volonterskim radom žele poboljšati uvjete življenja u mjestima i selima gdje je to moguće te također potaknuti lokalno stanovništvo na skrb o područjima na kojima žive. A jedna ovakva uspješna inicijativa samo može biti poticaj i drugim udrugama sa područja općine Brinje da se volonterskim radom još aktivnije uključe u rad na poboljšanju uvjeta života svojih sugrađana i time pridonesu razvoju lokalne zajednice.

Ana Manjerović