Pećinski park Grabovača 2017. godinu dočekuje spremno. Naime, nedavno je na adresu parka stigla još jedna potvrda dobro obavljenog posla. Agencija za mobilnost i programe EU na temelju Odluke o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016. g. za program Erasmus+ – Ključna aktivnost 1 za područje mladih, rok 04.10.2016. godine prihvatila je  projektni prijedlog “Man and Karst” te mu odobrila financijsku potporu u iznosu od 25.495,00 EUR, odnosno nešto manje od 200.000 kn. Bit će to sasvim dovoljno novca da se provede volonterski projekt kojem je  opći cilj  omogućiti mladima iz različitih životnih sredina da unaprijede svoje znanje i podignu svijest o vrijednosti osjetljivog krškog sistema i njegovog potencijala za održivi razvoj te potaknuti ostala zaštićena područja na kršu kao i lokalnu/regionalnu zajednicu da intenzivnije rade na promidžbi i očuvanju krša s naglaskom na kvalitetniju prezentaciju istog osobama s posebnim potrebama. Kroz specifične ciljeve projekta želi se omogućiti nastavak poboljšavanja kvalitete rada parka primjenom novih metoda rada kroz europsku suradnju, povezivati ljude u zajedničke aktivnosti za dobrobit zajednice, omogućiti volonterima stjecanje dodatnih vještina, kako komunikacijskih i organizacijskih tako i administrativnih znanja radom u timu i razvojem socijalne i ekološke osviještenosti. Osim toga, učenjem o kršu na kršu, kroz međusobnu interakciju volontera i lokalne zajednice, pomoći da krš postane tema koja se ne zaobilazi nego kojoj se pristupa sa poštovanjem zbog očuvanja za buduće generacije.

U sklopu projekta Man and Karst u Pećinskom parku Grabovača tijekom srpnja i kolovoza 2017. godine boravit će volonteri iz Italije i Estonije, što zapravo znači da će sva zainetersirana djeca iz lokalne zajednice i šire imati mogućnost učiti jedan od ta dva jezika, odnosno svakodnevno kroz radionice usavršavati engleski jezik, koji je ujedno i službeni jezik projekta.

Najvažniji segment projekta Man and Karst je zapravo podizanje ekološke i socijalne svijesti volontera te stjecanje vještina kojima će moći utjecati na proekološko razmišljanje ljudi u svojoj zajednici te o važnosti suživota čovjeka i prirode. Očekuje se da će projekt utjecati i na bolje razumijevanje hrvatske povijesti, tradicije i kulture te omogućiti promociju Hrvatske u zemljama volontera. JU “Pećinski park Grabovača” će ovim projektom, kroz implementaciju novih metoda rada, ali i suradnjom sa Udrugom Pčelica poboljšati svoju kvalitetu rada u partnerskom okruženju, a kroz europsku suradnju steći dodatno iskustvo za kvalitetniji budući rad.

L.O./PP Grabovača