U gospićko-senjskoj katedrali večeras je slavljena Pepelnica i vjernici su ušli u četrdesetdnevno pokorničko vrijeme – korizmu. Sv misu i obred pepeljenja predvodio je  biskup Zdenko Križić. Koncelebrirali su gospićki župnik Mario Vazgeč i župni vikar Domagoj Tujmer. 

Biskup se u propovijedi osvrnuo na značenje riječi Čista srijeda ili Pepelnica.

-Posipanje pepelom popraćeno je rečenicom koja ima dvije varijante: Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.

 Čovjek ne smije svojim životom ignorirati ili negirati Boga i tako praviti bogom samoga sebe. Čovjek, posipajući se pepelom, svjedoči svoju malenost pred Bogom i istovremeno mu pokazuje želju da bude bolji, da mu bude vjerniji. 

Drugi izričaj pri posipanju pepelom glasi: ‘Obrati se i vjeruj evanđelju.’ Ove riječi nemaju značenje da smo mi nevjernici, ili da smo samo neki pokvarenjaci, nego je ovo poziv na trajno obraćanje dobru i boljem. Netko može biti dobar čovjek i dobar vjernik, ali opet ima u sebi podosta toga što treba odbaciti, čega se treba osloboditi. Dakle, post, molitva, milostinja: trebaju čovjeku pomoći da bude uljudniji prema drugima, da raste u dobroti, ljubavi, uslužnosti, strpljivosti. Zato se u liturgijskim molitvama tijekom korizme stalno ponavljaju ti primarni ciljevi posta, pokore i molitve. Tako u mnogim misnim molitvama molimo: ‘Gospodine, prati svojom dobrotom pokornička djela što smo ih započeli. Što izvana činimo, nek’ bude izraz unutarnjeg obraćenja.’ Ili u drugoj molitvi: ‘Posveti nam Gospodine post ovom žrtvom. Pomozi da vanjskoj korizmenoj pokori odgovara pravo obraćenje srca.

Draga braćo i sestre, ovo su ciljevi korizmenog vremena, našeg odricanja, naše molitve i drugih žrtava. Neka nam sve ovo pomogne da postanemo malo bolji na onom području života gdje ne funkcioniramo dobro, zaključio je u propovijedi biskup Zdenko Križić.

L.O.